Bekijk de galerij

Eén ruimte, meerdere leefsequenties

Bouwmethodes, Nieuwe appartementen en loften

Een ingrijpende aanpak maakte van dit donker appartement een open loft.

Krachtlijnen (volgens de architecten)1. Het appartement is helemaal aangepast aan de leefwijze van de bewoners. 2. Een donkere woning is omgetoverd tot een lichte leefruimte. 3. Het appartement getuigt van mooie contrasten tussen oud en nieuw, tussen glad en textuur, tussen warm en koud,… 4. De bewoners beschikken over voldoende privacy, ondanks het ontbreken van binnenmuren en -deuren.

OntwerpSculp(IT) architecten – 03 289 07 24

Het appartement van Sofie en Frank ligt in een trendy buurt van Antwerpen, aan de Koolkaai die deel uitmaakt van het oude havengebied van Antwerpen. Van meet af aan waren er echter een aantal zaken die de jonge architecten van sculp(IT) stoorden. “Het appartement, in totaal 180 vierkante meter groot, bestond uit opeenvolgende kamers zonder raam”, vertelt Silvia.

“Het resultaat was een zeer donker geheel. Ondanks de mooie ligging was er geen zicht op de nabijgelegen Schelde en dat vonden we toch wel een beetje jammer. We vermoedden dat het anders kon, ook al was het appartement volledig instapklaar en was er zelfs een nieuwe keuken geïnstalleerd. Maar het geheel oogde burgerlijk, zwelgend in beige en stof… Het rook sterk naar ‘architecturale make-up’, er zat helemaal geen visie achter.”

Het pand waarvan het appartement deel uitmaakt, had wel een oude geschiedenis. In het verleden werden (minstens) twee bestaande woningen samengevoegd tot het bestaande geheel, met als resultaat heel wat hoogteverschillen die eigenlijk tot niets leiden.

Ingrijpende aanpakEnkel de inrichting aanpakken, was voor Silvia en Pieter geen optie. “Dat zou de kern van het probleem niet oplossen”, vertelt Pieter. “Met een likje verf hier en daar, wat oplapwerk en een paar leuke meubeltjes zouden we de fundamentele problemen zoals het gebrek aan doorzicht en het ontbreken van daglicht en ruimtelijkheid niet oplossen.

Er was een ingrijpendere aanpak nodig. Zo waren er bijvoorbeeld drie ramen in het appartement, maar er werd geen optimaal gebruik van gemaakt. Resultaat: overdag moest in de meeste kamers zelfs het licht worden aangestoken. Gezellig is uiteraard anders! Verder waren er heel veel deuren, vele hokjes, een nogal chaotische inrichting…”

Dirk Demesmaeker

Lees meer en ontdek de plannen van dit appartement in nummer 345 van Ik ga Bouwen, dat nu in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels