Bekijk de galerij

Een tent van glas en staal

Nieuwbouw open

Het eigenzinnige concept van Westlakebridge provoceert en intrigeert. Het is geïnspireerd op het idee van een tent, met een maximale openheid naar de natuur en het water.

KRACHTLIJNEN 1. Het idee van een tent als inspiratie voor het compacte, maar naar de natuur geopende ontwerp van dit buitenverblijf. 2. De sterke vorm spreekt voor zich en brengt architectuur in de buurt van beeldhouwkunst. 3. Het subtiel aftasten van de diffuse grens tussen wonen en recreatie. 4. Toepassing van hedendaagse technieken en betekenisgevende materialen. 5. De concentratie van alle technische functies in de ‘brug’ en de leeffuncties in de boven het water zwevende structuur van glas en staal.

ARCHITECT/TUINARCHITECTarchitectenbureau Vanderperren bvba: Jos Vanderperren, Gorik Vanderperren en Kwinten Vanderperren (tuinarchitect)

De optimale integratie van dit buitenverblijf in zijn omgeving legt zichtbaar de band bloot tussen vrije tijd en wonen. De veranderingen in de vrije tijd zijn niet aan het wonen voorbij gegaan. Wonen staat niet meer alleen voor ontspanning na gedane arbeid of de opvoeding van de kinderen.

Individuele ontplooiing en keuzevrijheid laten zich ook nadrukkelijk binnen de woning gelden. Zo ook in deze kleine terugtrekplek, waar de ervaring van natuur en groen ten top is gedreven en aangeeft hoezeer individuele ontplooiing en recreatie elkaar weten te vinden. De grens tussen recreatie en wonen wordt alsmaar dunner…

Het concept kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Het groeide geleidelijk door de veelvuldige contacten met en de opborrelende verhalen van de bouwheren.

Abstract tentconcept

Architect Jos Vanderperren: “We zaten aan de oever van de vijver. De bouwheer en zijn vrouw vertelden over hun vele trektochten met de tent door Canada, over de overrompelende natuur van dat land… De tent vormde een belangrijk component in hun verhaal en ook in ons ontwerp. Ik nam foto’s van de tuin en zag door de bamboestengels heen de dansende speling van het licht van de zuiderzon boven het rimpelend wateroppervlak. Dat moment was een en al betovering!

De eerste vorm van het project verwees nogal letterlijk naar een tent, maar daar werd na verloop van tijd van afgestapt. Een al te letterlijke interpretatie zou te anekdotisch zijn. Een meer gelaagd en abstract concept waarin licht en tentgevoel spelen, gaf het project uiteindelijk zijn richting.”

Philip Willaert

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels