Een terras als verlengstuk van het salon

Nieuws, Terras en inrit

Belangrijke zaken waar u best rekening mee houdt bij de aanleg van een terras.

Heel wat mensen opteren ervoor om de vloerbedekking binnenshuis ook buiten te laten doorlopen. Toch is er niet alleen de esthetische kant van de zaak. Bij de keuze van de juiste bekleding voor uw terras dringen zich nog een aantal andere vragen op.
1/ Gezien de (zeker in onze contreien) zwaardere weersomstandigheden slijten materialen – en zeker hout – heel anders buiten dan binnen. Het visuele effect van een harmonieus geheel zal dus geleidelijk aan verdwijnen. Dat is op zich niet zo erg of lelijk, maar u moet zich er wel bewust van zijn als u die keuze maakt.

2/ De verwachtingen voor binnen en buiten verschillen: niet alleen qua onderhoud van de vloer, maar ook qua gebruiksgemak (uitglijden!). Als de bekleding van uw terras niet antislip is, kan dat leiden tot valpartijen als het oppervlak nat ligt. In huis hebt u daar minder last van en kunt u kiezen voor een gladde vloer. Wilt u binnen en buiten hetzelfde materiaal kunnen gebruiken, opteer dan voor een materiaal dat aan al die eisen beantwoordt.

3/ Een ander belangrijk criterium voor terrasvloeren is de vorstbestendigheid. Een materiaal dat doorgaans binnen wordt geplaatst, is niet noodzakelijk bestand tegen vriestemperaturen. Informeer dus naar die eigenschappen vóór u er een terras mee aanlegt.

4/ Ook de gehanteerde plaatsingstechniek is van belang. Tijdens renovatiewerken is de beschikbaar hoogte voor het aanbrengen van het door u gekozen materiaal vaak beperkt en soms ontoereikend voor een materiaal dat gewoonlijk buiten wordt gelegd, zoals tegels in natuursteen. In nieuwbouwprojecten is alles mogelijk, al moet u uw vloerbedekking tijdig kiezen en de vrije hoogte tussen de vloerplaat en het afgewerkte niveau op die keuze afstemmen.

Sylvie Reversez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels