Een terras of oprit aanleggen: de aandachtspunten

Een terras of oprit aanleggen: de aandachtspunten

Outdoor, Terras en inrit

Een oprit, maar vooral een terras bepaalt voor een groot deel de sfeer van het buitengebeuren. Een verkeerde keuze of een verkeerde plaatsing kan jarenlang een bron van ergernis zijn. Als je met deze aandachtspunten rekening houdt, komt het helemaal goed.

Bouwvergunning nodig?

Voor het aanleggen van een terras heb je meestal geen bouwvergunning nodig, maar meestal moet je je dan wel aan een maximale oppervlakte houden. Wens je toch een groter terras aan te leggen, dan zal je toch een aanvraag moeten indienen. Omdat die regels van gewest tot gewest en zelfs van gemeente tot gemeente verschillen, vraag je best de nodige informatie op bij de Dienst Stedenbouw van je gemeente.

Let op: voor de aanleg van een dakterras heb je wel een bouwvergunning nodig. Bovendien zal je rekening moeten houden met een aantal zaken. Zo mag je geen rechtstreeks zicht naar de buren creëren of te veel licht wegnemen. Om onaangename verrassingen te vermijden, kan je je plannen al eens aftoetsen bij de buren. Laat je architect ook de staat van het plat dak waarop het terras komt te liggen, controleren. Is het wel stevig genoeg en hoe zit het met de waterdichtheid?

De juiste plek

De plaats van een terras is een persoonlijke keuze. Sommigen zoeken de zon op, anderen houden eerder van schaduw. De oriëntatie van je terras is dus erg belangrijk. Een terras op het zuiden kan tijdens hete zomerdagen ondraaglijk warm worden, maar heeft als voordeel dat je ook in het voor- en najaar een zonnige plek hebt waar het aangenaam toeven is. In putje zomer kan je het terras van de felle zon afschermen met behulp van een parasol of zonwering, zodat ook dan het terras leefbaar blijft.

Hou ook rekening met de overheersende windrichting! In onze contreien is dat het zuidwesten. Het is soms nuttig om aan die zijde van het terras een windscherm te plaatsten. Een dichte en voldoende hoge haag kan ook al veel windleed vermijden (liguster, haagbeuk, taxus, beuk,…).

Eet je graag buiten? Dan is een terras in de buurt van de keuken praktisch. Hou je van een rustig plekje? Kies dan voor een (extra) terras achteraan in de tuin.

Grootte

De grootte van het terras is afhankelijk van je persoonlijke wensen én de beschikbare ruimte. Wil je comfortabel buiten kunnen eten, voorzien dan een terras dat minimum 2 meter langer en breder is dan de tafel.

Ook de oprit moet voldoende breed zijn voor één of twee wagens, maar hij moet ook geen autoweg worden. Probeer alleszins een evenwicht te vinden tussen de omringende beplanting en de verharding, zodat de oprit zich toch mooi integreert in de buitenomgeving.

Aanleg

Kies voor een stevige, gefundeerde ondergrond en voor een slijtvast, duurzaam en makkelijk te onderhouden materiaal als bekleding. Maar meer nog dan de keuze van de materialen, is ook de manier van plaatsen belangrijk om jarenlang te kunnen genieten van je terras en oprit.

  • De onderlaag van je terras en/of oprit moet waterdoorlatend zijn, zodat het regenwater bij een felle stortbui snel weg kan. Is de onderlaag niet waterdoorlatend, besteed dan voldoende aandacht aan een afwateringssysteem (zie verder).
  • Kies een materiaal dat vorstbestendig is. Poreuze stenen nemen makkelijk water op (met een groter risico dat ze bij vriesweer gaan barsten) en zijn ook gevoeliger voor mosgroei (wat ze gladder maakt).

Buitenverhardingen worden meestal op een van de volgende drie manieren geplaatst:

  • Klinkers (beton- of kleiklinkers) worden meestal op een laag gestabiliseerd zand (mengsel van rijnzand en cement) van ongeveer 20 cm dik geplaatst.
  • Zware stenen met een onregelmatige vorm worden in een mortelbed gelegd dat boven op een laag gestabiliseerd zand, steengruis of beton komt.
  • Grote terrastegels worden op een betonnen vloerplaat gelijmd. Onder die vloerplaat komt nog een fundering die aan de rand minimaal 60 cm dik moet zijn, om eventuele beschadiging door bevriezing van de grond onder de betonnen vloerplaat te voorkomen.

Afwatering

Een goede afwatering van je oprit of terras is noodzakelijk. Zo niet kunnen bij een fikse regenbui liters water je woning binnensijpelen. Een terras moet aflopen naar de tuin toe of naar de afwateringsgoot, een oprit heeft een afwatering van het midden naar de zijkanten toe. Ook het water dat tussen de tegels op de betonnen funderingsplaat terechtkomt, moet afgevoerd worden. Water dat hier stagneert, gaat bij bevriezing uitzetten waardoor de tegels loskomen.

Een terras in klinkers dat op gestabiliseerd zand werd gelegd, heeft geen extra afwateringssysteem nodig. Het water kan immers via het zand rechtstreeks in de ondergrond dringen. Tegenwoordig bestaan er zelfs klinkers met een geïntegreerde holte die bij een stortbui tot 40 liter water per vierkante meter kunnen opvangen en het water nadien geleidelijk vrijgeven. Het voordeel hiervan is dat je het risico dat de afvoer of de riolering de massale watertoevoer bij een onweersbui niet aankan, vermindert en zelfs elimineert. Hier bestaan nog tal van oplossingen voor.

Bij een groot terras met tegels die gemetseld of gelijmd werden, raden we aan een afwateringssysteem te integreren. Je hebt hierbij de keuze tussen twee systemen:

  • Een ingewerkte goot in polyesterbeton die afgewerkt wordt met een fijne sleuf in verzinkt of roestvrij staal. Op de goot kan je ook een rooster leggen. Let op: bij een oprit heb je wel een stevigere afvoergoot nodig dan bij een tuinpad of een terras.
  • Puntafwatering is een meer esthetische oplossing. Het terras wordt zo aangelegd dat het water naar één punt afvloeit. Daaronder zit een afvoerput uit kunststof met een opzetstuk uit inox die zelfs mee betegeld kan worden.

Is een terras op hetzelfde niveau als de vloer binnen een goed idee?
Vakmensen laten er geen twijfel over bestaan: zij raden af om het vloerniveau van binnen te laten doorlopen tot buiten. Om de eenvoudige reden dat je problemen kan krijgen met waterinfiltratie. De geldende normen pleiten voor een niveauverschil van 15 cm om de waterdichting ter hoogte van de raamdorpel te kunnen verzekeren.
Desondanks loopt het gelijkvloers tegenwoordig steeds vaker zonder enig niveauverschil uit op een terras. Dit kan door te werken met verzonken raamdorpels. Het resultaat is inderdaad mooi en strak, maar er zijn dus wel enige risico’s aan verbonden. Een mogelijke oplossing is om de dorpel toch 1 à 2 cm boven de vloerpas te laten uitsteken.
Wil je waterinfiltratie volledig kunnen uitsluiten, maar toch werken met een verzonken dorpel, gebruik dan vlonderplanken of tegels op terrasdragers. Op die manier respecteer je de 15 cm en kan het regenwater makkelijk weg. Een andere mogelijkheid is dat je afvoergoten aanlegt vóór de ramen die het terras van de woning scheiden en die het water dat richting de woning loopt, opvangen en afvoeren.

Tekst Chantal Verrecas
Openingsbeeld © Foto Van Huffel

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels