Bekijk de galerij

Een transformatie met veel licht

Renovatie open

Een leeg pand, een gezin met twee kinderen en een beperkt budget.

Een leeg pand, een gezin met twee kinderen en een beperkt budget. Met die uitgangspunten ging het architectenatelier Meunier-Westrade aan de slag in dit op verschillende punten tot de verbeelding sprekende project.

Het oude gebouw in de omgeving van Doornik – voordien ingericht als een overdekte jeu de boules-baan – was bijna helemaal verwaarloosd toen de huidige eigenaars het in 2009 kochten. De rechthoekige structuur was leeg, met uitzondering van de tegels op de vloer, een toonbank en een verlaagd plafond, gestut door metalen draagbalken.

Behoefte aan licht

De oriëntatie van het gebouw was bijzonder ongunstig. De enige opengewerkte gevel lag aan de noordkant. Daarin zaten weliswaar grote ramen, maar binnen bleef het toch erg donker. Ramen plaatsen in de westelijke of zuidelijke gevel had uitkomst kunnen bieden, maar door het ontbreken van eigen grond aan die gevels was dat niet haalbaar.

Gelukkig was het buitenterrein aan de westkant niet in particuliere handen, maar eigendom van de gemeente. En dus konden in de westelijke topgevel toch twee ramen worden gemaakt. Ook dat bleek nog onvoldoende. Er bleef dus nog de oostelijke topgevel over. Aangezien ook daar geen eigen grond omheen lag, waren ramen hier evenmin een optie. De oplossing vloeide voort uit het strikte budget.

Stephan Debusschere

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 354 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels