Een tuin die voor verkoeling zorgt

Een tuin die voor verkoeling zorgt

Outdoor, Tuin en planten

Onze zomers worden steeds warmer. Ook in het voorjaar halen we makkelijk temperaturen tot boven de 20 graden. Zo kunnen we al vroeg in het jaar genieten van onze tuin. Als het te warm wordt, is het ook buiten niet meer aangenaam. Toch kan je ervoor zorgen dat het in je tuin lekker koel blijft. Enkele tips!

26 graden. Dat is de grens tussen wat we als aangenaam en onaangenaam ervaren. Boven de 26 graden gaan we schaduw opzoeken of zoeken we binnen verkoeling als dat kan. Maar wist je dat je door enkele eenvoudige ingrepen de temperatuur in je tuin kan doen dalen? Onze groenjournalist Marc Verachtert, en tuinbouwconsulent Bart Verelst verzamelden de tips in het Zakboek voor de Klimaattuin. Wij lichten er enkele uit.

Terras

Terrassen in donkere stenen of tegels kunnen zeer warm worden. Hun donkere kleur én het materiaal trekken de warmte aan, houden ze vast en weerkaatsen ze. Bovendien kan het regenwater niet weg na een fikse regenbui (en die nemen ook meer en meer toe). Beperk daarom de verharde oppervlakte en geef meer ruimte aan gras en planten.

Een bestaand terras hoef je uiteraard niet op te breken. Door planten en eventueel kleine boompjes in potten op je terras te plaatsen, vang je ook een groot deel van het regenwater op. Kies je voor potten en bakken op wieltjes, dan kan je je terras er telkens anders laten uitzien.

Ook voor de muren rond je tuin en terras bepalen de kleuren en materialen alles. Kies voor zachtere, lichte kleuren of voor een bekleding in hout. Ook een groengevel houdt de temperatuur van de muur binnen de perken. Een muur waartegen klimplanten klimmen, kan tot 15 graden koeler zijn.

Bomen

Wist je dat het onder een boom tot wel 5 graden frisser kan zijn dan in de zon? Een boom werpt uiteraard welkome schaduw, maar laat ook water via zijn bladeren verdampen en stuurt daarmee de warme lucht de hoogte in. Onder de kruin verzamelt zich dan lucht die laag tegen de grond hangt, en die is koeler.

© Maayke de Ridder/iVerde

Bomen komen in alle soorten en maten, waardoor er voor elke tuin wel eentje te vinden is. Idealiter heeft de boom een eerder brede dan hoge kruin, zodat hij over een breed oppervlak schaduw kan werpen.

Toch geen plek voor een boom? Dan kan een groenluifel soelaas bieden. Denk maar aan een blauweregen, clematis of druif, die je als een dak boven je hoofd leidt. Natuurlijk kan ook een zonnedoek, -luifel of parasol helpen, al loop je het natuurlijke aspect dan helemaal mis.

Planten

Dat de zomers warmer worden, betekent niet dat we plots exotische planten moeten gaan integreren in de tuin. Ze kunnen inderdaad goed tegen droogte, maar hebben het iets moeilijker met hevige stortbuien. Onderschat onze tuinplanten niet. Ze kunnen wel tegen een stootje. Ook al is het droger, planten gaan nog steeds zelf op zoek naar water. Sommige doen dat zelfs op 2 à 3 meter diep.

Je kan ze altijd een handje helpen door in volle zomer af en toe wat bij te gieten, maar doe dat ook niet te veel. Planten worden lui en gaan hun wortels dan dicht tegen de oppervlakte houden. Zeker als de grond blootligt, gaat het oppervlakkige water snel verdampen, zonder dat de planten er iets aan gehad zullen hebben.

Die ‘hotspots’, plekken (donkere) aarde die blootliggen in de zon, kan je vermijden door de planten dicht bij elkaar te planten of door ze te bedekken met mulch.

Water

Water absorbeert warmte en gaat verdampen. Dat zorgt voor een verkoelend effect. Als een boom de lucht aanzuigt die van over een vijver komt bijvoorbeeld, dan zal het nog koeler zijn in de schaduw van die boom.

Laat het regenwater dat op het dak, je terras of in de tuin valt dus niet zomaar verloren gaan. Vang het op en gebruik het. In een waterpartij bijvoorbeeld, of in een regenwaterton zodat je het kan gebruiken om je gazon en borders te besproeien wanneer het lange tijd niet regent.

Deze en nog meer tips vind je in het Zakboek voor de Klimaattuin. Ik ga Bouwen mag vijf exemplaren van dit fijne boek weggeven.

Tekst Sarah De Meûter
Openingsbeeld © Vlaamse Tuinaannemer/Stijn Phlypo Tuindesign

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels