Bekijk de galerij Een tweede jeugd

Een tweede jeugd

Renovatie open

Dit dertig jaar oude huis, gelegen in een verkaveling, beleeft dankzij de ingreep van het atelier //arts&architecture een tweede jeugd.

Krachtlijnen (volgens de architect)

  1. Het openwerken en het binnenbrengen van licht.
  2. Een tweede jeugd voor dit gebouw uit de jaren 1980. Dankzij een grondige verbouwing stemt het huis nu overeen met de eigenaars en het tijdvak!

Ontwerp

ARTS&ARCHITECTURE – 02 640 65 68

Het valt bijna niet op. Het witte en sobere huis, slechts versierd met enkele grijze toetsen en een groot rond raam, past perfect in deze groene wijk in de Brusselse rand. Van buiten gezien lijkt het een woning zonder verhaal, modern zonder veel tamtam, functioneel en coherent.

Het heeft echter al een generatie geleefd, want het oorspronkelijke gebouw dateert uit 1980. Het bestond toen uit baksteen en pannen, telde tal van hoeken, muren en wanden die de ruimtes opsplitsen. Het had schuine daken, de vertrekken waren bewust van elkaar afgezonderd en bovenal was de verdieping erg klein in vergelijking met de leefruimtes.

De keuken werd al eens uitgebreid, maar het contact met de natuur werd hierdoor nauwelijks bevorderd. Dat gebrek aan plaats en wisselwerking tussen de verschillende ruimtes, in combinatie met een groot gebrek aan lichtinval, zette de eigenaars aan tot een grondige verbouwing. Gezien de ideale omgeving maar de buitensporige bouwgrondprijzen in de wijk, kozen ze in 2010 voor een ingrijpende renovatie van het huis waarin ze toen al een tijdje woonden.

Olivier Provoost en zijn atelier werden in eerste instantie gecontacteerd voor een kleine verbouwing, maar ze transformeerden het huis uiteindelijk van boven tot onder, tot grote vreugde van de bewoners die hun loftuitingen niet onder stoelen of banken steken. Het is dan ook een echt aangenaam en praktisch huis geworden. Zelfs bij somber weer, is het licht binnen alomtegenwoordig!

Laure Eggericx

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 349 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels