Bekijk de galerij

Een tweede leven

Renovatie halfopen

Er zijn veel tussenniveaus, maar geen enkele ruimte is afgesloten. Alle niveaus staan met elkaar in verbinding.

KRACHTLIJNEN1. Zonder fundamentele ingrepen, maar enkel door het verfijnen van de bestaande structuur veranderde deze woning volledig van sfeer en beleving. 2. Vroegere ruimtes die voordien ongezellig en quasi niet gebruikt werden, zoals het bureau en de keuken, worden nu volledig betrokken bij het woongebeuren. 3. Door structuur en orde te creëren, bracht de interieurarchitect opnieuw rust in de woning. Zelfs de vele kunstvoorwerpen komen hierdoor opnieuw volledig tot hun recht.

ARCHITECTc [ak’sent] bvba, interieurarchitect Nancy Cool

Wanneer we, samen met interieurarchitect Nancy Cool, de woning in Aartselaar betreden, valt ons onmiddellijk de verrassende en originele ruimtelijke indeling op. Er zijn veel (tussen)niveaus, maar geen enkele ruimte is, op de slaapkamers en de badkamer na, afgesloten. Alle niveaus staan met elkaar in verbinding.

Hierdoor is veel contact mogelijk tussen de verschillende woon- en leeffuncties. In feite gaat het zelfs om één grote leefruimte waarin wordt gekookt, gegeten, televisie gekeken en gewerkt. Extra leuk zijn de twee buitenterrassen: eentje langs de zijkant van de woning en eentje langs de achterkant, met uitzicht op de relatief kleine maar gezellige tuin.

Licht en ruimte

Dat ruimtelijk gevoel, die overvloed aan licht en ruimte was een grote troef van de woning en daaraan wilde Nancy Cool dan ook niets veranderen. “Aan de structuur van de woning, de indeling hebben we ook niets gewijzigd,” verklaart ze. “Ik heb wel geprobeerd om meer orde te scheppen door het geheel praktischer in te richten.

Want toen ik hier voor het eerst binnenkwam, was er hier – met alle respect voor de bewoners – een allegaartje. “Het was eigenlijk de bedoeling om alleen maar de keuken en de badkamer aan te pakken”, vertelt de gastvrouw ons, “Maar van het één komt het ander en voor je het beseft, wordt het hele huis onder handen genomen.”

“De structuur van het gebouw is gebleven, ik heb alleen waar nodig structurele elementen verfijnd en uitgepuurd”, weet Nancy Cool. “Voordien kenmerkte deze woning zich door een wirwar van hoeken en lijnen.

We hebben geprobeerd om er meer uniformiteit in te krijgen, met als streefdoel een groter, coherenter en puurder geheel. Door de verschillende niveaus zat er in de woning al voldoende variatie in de ruimte, het kwam er dus veeleer op aan om wat meer rust in het geheel te creëren.”

Rust

Als we peilen naar de grote kracht van de renovatie, moeten de bewoners niet lang zoeken naar een antwoord: de rust die het geheel nu uitstraalt! “Alles heeft hier eindelijk een plaats gekregen, alles is geordend en dat brengt een onvoorstelbaar grote rust met zich mee. We genieten graag van mooie, stijlvolle dingen en voorwerpen en dat kunnen we nu veel meer dan vroeger omdat alles nu beter tot zijn recht komt.”

En dat was ook de opzet van interieurarchitect Nancy Cool: rust en eenheid creëren in een chaotisch geheel. “Ik ben zelf behoorlijk tevreden met het resultaat”, geeft ze toe. “Nergens hebben we ingrijpend moeten veranderen en toch is het een heel andere woning geworden. Het huis ziet er nu eenvoudig uit, er zit eenheid in, de lijnen zitten goed.”

“Een strak maar warm geheel”, aldus de bewoonster. “Het moest voor ons ook leefbaar blijven en dat is zeker het geval.”

Dirk De Mesmaeker

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels