Een vakantiehuis kopen in Frankrijk? Hou rekening met de extra kosten

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk? Hou rekening met de extra kosten

Immo, Recht en financiën

Heb je een vakantiehuis in de Provence of aan de Côte d’Azur op het oog? Net als in België komen er boven op de aankoopprijs een aantal extra kosten bij. Verlies ze zeker niet uit het oog!

In de meeste departementen betaal je 5,8 procent registratierechten boven op de aankoopprijs van je vakantiehuis. Sluit je een krediet af, dan komt daar nog 0,715 procent bij voor de hypotheek. Samen met de erelonen voor de hypotheekbewaarder en de notariskosten moet je rekenen op 7,5 à 9 procent extra kosten.

Koop je een nieuwbouw in Frankrijk, dan betaal je slechts 0,715 procent registratierechten. Maar in dat geval wordt de woningaankoop wel belast met 20 procent btw. Met een “nieuwbouw” wordt bedoeld: een woning die minder dan vijf jaar geleden werd afgewerkt. Goed om te weten is dat professionele aanbieders soms ook oudere gebouwen verkopen onder dit (duurdere) btw-stelsel!

De prijsdalingen op de Franse woningmarkt lijken voorbij. Vorig jaar stegen de huizenprijzen er gemiddeld met 2 procent, en het ziet ernaar uit dat die trend zich in 2018 zal doorzetten.

“Wie zijn droomhuis via een lokale makelaar koopt, moet ook rekenen op een commissie van 3 tot 6 procent van de aankoopprijs’, weet Michael Joosen. Hij is advocaat bij Cazimir, een advocatenkantoor dat vermogende Belgen begeleidt bij de aankoop van vastgoed in het buitenland. “Die commissie wordt weliswaar meestal betaald door de verkoper, maar je doet er toch goed aan om vooraf op papier te zetten wie de makelaar zal vergoeden. Want sommige bemiddelaars proberen overal een graantje mee te pikken.”

Compromis is bindend

Sta je op het punt een compromis te ondertekenen? Deze onderhandse overeenkomst is net als in België juridisch bindend. Er bestaat wel zoiets als een “clause de substitution”. Zo’n clausule in het compromis laat toe om het geheel van de rechten over te dragen naar bijvoorbeeld je kinderen, zonder opnieuw registratiebelasting te moeten betalen.

Wellicht zal je ook een voorschot moeten betalen. Het bedrag hiervan is in Frankrijk vrij te bepalen door de betrokken partijen en schommelt in de praktijk meestal tussen 2,5 en 10 procent van de aankoopprijs. Je betaalt dit voorschot best niet rechtstreeks aan de verkoper of de lokale makelaar. Beter is om het bedrag over te schrijven naar een speciale rekening bij de betrokken notaris, waar het geblokkeerd wordt tot de definitieve verkoop.

Tekst Roel Van Espen

Copyright beeld © Dorien Ceulemans

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels