Een veranda bouwen: hoe begint u eraan?

Een veranda bouwen: hoe begint u eraan?

Veranda en terrasoverkapping

U moet de nodige tijd nemen om stil te staan bij de stijl, de materialen, de oppervlakte, de ligging, seizoensgebonden of dagelijks gebruik, de nieuwe normen inzake akoestiek, isolatie en stedenbouwkundige voorschriften.

Ideale ligging

Een zuid/zuidwestelijke ligging garandeert een behaaglijke temperatuur tijdens de helft van de seizoenen, maar tijdens de zomermaanden wordt de veranda een sauna, vooral wanneer er grote glaspartijen zijn en er geen zonnewering is voorzien. Tip: een schuin dak in glas kan u uitrusten met stores. Ook planten met een weelderige bladgroei kunnen voor een behoorlijke afscherming zorgen.

Een zuidoostelijke ligging is ideaal. De ramen van de veranda vangen de eerste zonnestralen op en de hitte wordt een stuk draaglijker. De vrij gangbare oostelijke en noordoostelijke wind kan de glazen wanden bij mooi weer echter sterk afkoelen. Een mooi aangeplante heg kan de wind opvangen.

Een westelijke ligging biedt bescherming tegen barre weersomstandigheden. Ze biedt de kans ook bij valavond van de veranda te genieten. In de lente en de herfst kan je rustig de zonsondergang bewonderen. Een noordelijke ligging is gebruikelijk voor kunstenaarsateliers, omwille van de regelmatige lichtinval en het ontbreken van schaduweffecten. Nuttig vanuit klimatologische overwegingen, maar weinig geliefd als leefruimte omwille van de altijd lage omgevingstemperatuur.

Esthetische waarde

De sector beschikt momenteel over de nodige knowhow om de architectuur van een gerenoveerde woning na te bootsen en dus ook een ouderwetse veranda te bouwen met alle comfort en alle denkbare technologische snufjes. Omgekeerd kan een veranda die aan een oude hoeve wordt gebouwd er moeiteloos uitzien als een moderne serre. Een derde artistieke trend is die van het postmodernisme: traditioneel geïnspireerde veranda’s waarin gestileerde en bewust moderne accenten te zien zijn.

Een glazen huis of een spel vol contrasten?

We zouden de 21ste eeuw voor veranda’s kunnen bestempelen als de “eeuw der Verlichting”. De recente technieken en procédés resulteren in op en top transparante veranda’s met een quasi onzichtbare structuur, zodat het lijkt alsof het interieur in openlucht werd ingericht. Anderzijds zijn er de liefhebbers van een zware en bewust in het oog springende structuur die een opvallend contrast tussen de lichtdoorlatende glasoppervlakken en de speelse profielen van de constructie teweegbrengt. Daar tussenin heb je de veranda’s met een gebinte in een lichte of witte kleur dat in de beglazing lijkt over te vloeien. Een heuse aanrader voor wie een zee van licht wil!

Tot slot is het ook mogelijk een veranda te bouwen op het dak van een bestaand volume. En nóg een spectaculair alternatief: de veranda met twee verdiepingen die aan de hand van passende en minutieus uitgewerkte bouwprincipes kan worden gerealiseerd. Voor elke omgeving zijn er talloze mogelijkheden. De gebruikte materialen bepalen de stijl van uw veranda.

Oog voor de EPB-normen

Sinds januari 2006 is in Vlaanderen een nieuwe regelgeving betreffende de Energieprestaties Binnenklimaat (EPB) van kracht. Ze heeft betrekking op de isolatie, het energieverbruik en het binnenklimaat en is van toepassing op nieuwbouw, renovaties en veranda’s die fungeren als leefruimte en rechtstreeks in verbinding staan met de vertrekken in huis. We schetsen even de belangrijkste nieuwigheden voor wie de EPB-norm wil halen.

Ventilatie en de afvoer van lucht

Om aan EPB te voldoen, moet in de veranda luchtafvoer voorzien zijn. Via natuurlijke weg (ingewerkt in het lijstwerk) óf mechanisch via een centrale ventilator. Zelfregelende ventilatoren garanderen te allen tijde de aanvoer van frisse lucht aan een constant debiet, ongeacht de weersomstandigheden.

Om oververhitting tijdens de zomer en condensatie tijdens de winter te voorkomen, kan je op een hoog punt een mechanische extractor installeren die, met behulp van detectoren voor de temperatuur en de vochtigheidsgraad, de warme en vochtige lucht naar buiten afleidt, zodat uw comfort optimaal gewaarborgd blijft.

Valériane Munoz

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels