Bekijk de galerij

Een verbouwing buiten de lijntjes…

Renovatie halfopen

Hoe kan je een alledaagse woning op een moderne en praktische manier verbouwen en uitbreiden? Het antwoord vonden we in Hove.

Hoe kan je een alledaagse woning op een moderne en praktische manier verbouwen en uitbreiden? Het antwoord vonden we in Hove. Omdat hun bestaande woning te krap werd, zochten de eigenaars de oplossing in een originele want allesbehalve ‘rechtlijnige’ uitbouw.

De eigenaars van deze woning wonen al sinds 1992 in Hove, in een op een straathoek gelegen huis. Op het eerste gezicht een doodgewoon huis, met een tuintje en een garage. Pas bij het betreden van de woning ontdekken we dat ze toch iets speciaals heeft en veel minder alledaags is dan op het eerste zicht leek…

Toen ze destijds in hun huis introkken, was de dochter van de eigenaars nog klein. Intussen is ze 23 jaar oud en heeft ze meer nood aan eigen ruimte. Maar ook de eigenaars zelf verlangden naar meer bewegingsruimte. Even speelde het koppel met het idee om te verhuizen, maar dat idee lieten ze al snel varen. Ze zijn zelfs geen andere huizen gaan bekijken. “We wonen hier in feite graag. Goed gelegen, kort bij het centrum en op amper 10 kilometer van Antwerpen. Er zijn goede verbindingen met de trein en met de tram. En toch is het hier ook heel rustig”. Verhuizen was duidelijk geen optie meer, en dus werd het een verbouwing.

Uitsluitend het gelijkvloers

Op de bovenverdieping van de woning bleef alles bij het oude. De verbouwing gebeurde uitsluitend op de gelijkvloerse verdieping, aan de achterkant van het huis en in de inkomhal. Vroeger stond achter de woning een veranda, maar die werd verwijderd. De vorige eigenaars hadden reeds een verbouwing uitgevoerd, waardoor er in de woning al meer lichtinval was. Maar dat was voor de huidige eigenaars toch nog onvoldoende, en bovendien was de oorspronkelijke keuken veel te klein.

Om hun plannen te realiseren, klopten ze aan bij architect Arnoud Schoofs. “Ons eerste plan was om helemaal naar achter uit te breiden, op de plaats waar zich nu de tuin bevindt”, aldus de eigenaar. “De architect heeft dat plan gelukkig uit ons hoofd gepraat omdat hij vond dat de tuin beschutting bood en dus privacy garandeerde. Ook het oorspronkelijk plan om een uitbouw met een koepel te bouwen, werd niet weerhouden.” Toen kwam de architect met het originele idee om de uitbreiding op een andere manier te realiseren. “Hij achterhaalde in hoeverre we tot aan de rooilijn van onze buurman konden uitbreiden. Dat was slechts voor een stuk langs de achterkant, waardoor de tuin bespaard bleef, maar ook langs de zijgevel van ons huis.”

Dirk De Mesmaeker

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 354 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels