Verwarmingsketel huren: voor- en nadelen

Verwarmingsketel huren: voor- en nadelen

Centrale verwarming, Energie

Leasing zit ook bij particulieren in de lift. Daarom bieden verschillende bedrijven vandaag de mogelijkheid om een verwarmingsketel te huren in plaats van die te kopen. Andere bedrijven gaan voor een “all-in” financiering met maandelijkse terugbetaling.

Het verschil tussen leasing en terugbetaling is louter juridisch van aard. In beide gevallen, vind je aanbiedingen vanaf 39 euro per maand (inclusief btw). Voor dat bedrag heb je een wandketel voor een appartement. Wat het prijskaartje is voor jouw specifieke situatie kunnen we moeilijk zeggen. Wel weten we dat je het best oppast met dergelijke “vanaf…”-tarieven. Het bedrag kan snel oplopen. Vraag daarom altijd eerst een gedetailleerde en gepersonaliseerde offerte op voor je beslist.

Voordeel: gemoedsrust

Het grootste voordeel is je gemoedsrust. In de prijs zit niet alleen de ketel zelf.  Ook de plaatsing, het onderhoud en dringende herstellingen zijn erin opgenomen. Je krijgt zelfs een nieuwe ketel mocht het echt nodig zijn. Je komt met andere woorden niet voor onaangename financiële verrassingen te staan wanneer je verwarmingsketel het putje winter begeeft.

Nadeel: kostprijs

Net als bij heel wat andere leasing- of financieringsformules valt de kostprijs op lange termijn hoger uit. Daarenboven zijn het vaak energieleveranciers die deze service aanbieden. Wie met hen in zee gaat, moet zich in veel gevallen voor enkele jaren aan de leverancier verbinden. Dat is ook de reden waarom zij deze formule aanbieden. Ze verdienen immers geld op het verbruik, niet op de installatie.

Slotsom

De formule is interessant als je jouw verwarmingssysteem wil vernieuwen zonder investering of krediet. Meer dan voor een product betaal je hier voor een service. Reken dan ook goed uit hoeveel je juist moet betalen en maak een weloverwogen keuze.

 

Tekst Gérard Kaiser

Beeld Vaillant

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels