Een vloerplaat langs boven of langs onder isoleren?

Bouwmethodes, Nieuws

Uw keuze kan gevolgen hebben voor uw wooncomfort.

Of de isolatie op of onder de vloerplaat wordt aangebracht, heeft vrijwel geen invloed op de isolatiecoëfficiënt van de vloer, maar kan wél gevolgen hebben voor uw wooncomfort. Uw keuze heeft immers impact op de thermische inertie van het vertrek en zal de aan- of afwezigheid van koudebruggen in de hand werken.

Een eerste aandachtspunt: de inertie

Ter herinnering: de thermische inertie is het vermogen van een materiaal om warmte of koelte uit de omgeving op te slaan en later opnieuw te verspreiden. Hoe dichter het isolatiemateriaal tegen de oppervlakte van een wand aan ligt, hoe minder warmte of koelte die kan vasthouden om later weer vrij te geven. Omgekeerd zal een betonnen welfsel dat zich boven de vloerisolatie bevindt, over een hoge accumulatiecapaciteit beschikken. Een dergelijk element zal trager afkoelen of opwarmen, maar verspreidt de koelte of warmte dan weer gedurende een langere periode.

Inertie is evenwel niet zonder meer een voordeel in elke woning. Alles hangt af van uw leefgewoonten. In ruimtes die slechts af en toe worden gebruikt (in een vakantiehuisje bijvoorbeeld), heeft het geen zin de thermische inertie op te drijven, aangezien de woning snel moet opwarmen en kan afkoelen zodra u de verwarming uitzet. Ga dus samen met uw architect op zoek naar de oplossing die het best bij uw leefgewoonten past.

Koudebruggen: een uitdaging in de toekomst

De traditionele benaming ‘koudebruggen’ maakt stilaan plaats voor de term ‘bouwknopen’. Het betreft een van de grootste uitdagingen tijdens een bouw- en renovatieproject. Op plaatsen die koud aanvoelen, is het risico op condensatie of schimmelvorming immers hoog.

Bouwknopen worden veelal veroorzaakt door onderbrekingen in de isolatie daar waar vloeren, muren en daken op elkaar aansluiten. Waar de vloerplaat wordt geïsoleerd, hangt af van waar de erop aansluitende muren werden geïsoleerd. De isolatietechnieken voor de verschillende elementen van de constructie moeten op elkaar worden afgestemd en kunnen niet los van elkaar worden gezien.

Bouwt u een nieuwe woning, dan kan een beetje vooruitdenken u vaak helpen om de juiste keuzes te maken. Gaat het daarentegen om een renovatie, dan kunt u wellicht niet altijd rekening houden met de hierboven opgesomde criteria. Weeg de voor- en nadelen altijd af tegen uw behoeften! Alleen zo vindt u de oplossing die het best bij u past.

Cédric Bourgois

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels