Bekijk de galerij

Een woning die baksteen ademt

Renovatie open

Een leegstaand industrieel pand inrichten tot een woning, zonder daarbij op een al te ingrijpende wijze te raken aan de authenticiteit. Dat was het streefdoel.

KRACHTLIJNEN 1. De grote kracht van het gebouw schuilt in de eenvoud. 2. De ziel van de oude steenbakkerij bleef behouden. 3. Een maximaal effect met een minimum aan ingrepen. 4. De grootste uitdaging: verschillende functies in één, relatief beperkter ruimte onderbrengen.

ARCHITECTVerdickt & Verdickt

In de vroegere steenbakkerijstreek rond Boom hebben Sven en Lieve, een creatief en kunstminnend koppel, een deel van een voormalige steenbakkerij aangekocht. Het gebouw bevond zich echter in een erg bouwvallige staat.

Carl Verdickt geeft toe dat de aard van het project hem van meet af aan aansprak. “We doen wel vaker herbestemmingsprojecten waarbij we ziel van het gebouw via een minimum aan ingrepen trachten bloot te leggen. We halen het overtollige weg, zodat de essentie van het pand overblijft. Dat maken we dan met een beperkte inzet van middelen opnieuw bewoonbaar.”

Industrieel karakter

Vanuit die filosofie werd het al snel duidelijk dat in dit pand eerder niet dan wel zou worden ingegrepen aan het gebouw. Dat blijkt duidelijk uit de vijf droogovens waaraan letterlijk niets werd gedaan, met uitzondering van het water- en winddicht maken, zandstralen en waar nodig herstellen, maar steeds in functie van het bewaren van de identiteit van dit deel van het pand.

Het hele gebouw ademt baksteen uit en dat wilden we zo laten. Alleen hebben we, waar nodig, de bakstenen gereinigd en zichtbaarder gemaakt. Veel andere materialen hebben de architecten uiteindelijk niet toegevoegd. Het meest in het oog springende is de vloer in gepolierd beton, maar die is volledig in de lijn met het respect voor het industriële karakter van het pand.

Eén van de oorspronkelijke ovens werd uiteindelijk de lang uitgevallen toegangssas tot de eigenlijke woonruimtes. De ingreep bleef hier beperkt tot het creëren van een opening. Niets werd heringericht, de structuur bleef zoals ze was.

Eenvoud troef

Aan het uiteinde van de ruimte, daar waar vroeger een hoogspanningskabine stond, voorzagen de architecten een raam om het licht maximaal naar binnen te halen. Dat raam wordt gecombineerd met een grote, glazen koepels. Die openingen waren er al in het oorspronkelijke gebouw, maar waren destijds toegedekt met industriële golfplaten. De architecten bewaarden de openingen, en lieten op een nieuwe, betonnen opstand glazen koepels met zonwerende beglazing installeren. Het resultaat is dat er in het hart van de woning veel daglicht binnenvalt.

De kracht van het project? “Ontegensprekelijk de eenvoud! Het lijkt wel of we hier niet hebben ingegrepen of er niets ontworpen is, maar toch is dat niet het geval. Om dat effect te kunnen realiseren, moet je zelfs heel detaillistisch te werk gaan, zonder dat je die details echt gaat zien. En het leukste is dat we er in geslaagd zijn om de ziel van het gebouw bloot te leggen. Het resultaat is tijdloos: de eigenaars wonen in een steenbakkerij en niet in een woning die vroeger een steenbakkerij was. Zo hebben we het allemaal, wij en de eigenaars, het van meet af aan gewild.”

Dirk De Mesmaeker

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels