Een zwembad verwarmen met een warmtepomp

Een zwembad verwarmen met een warmtepomp

Zwembad en wellness

De afgelopen jaren heeft de warmtepomp duidelijk aan populariteit gewonnen als verwarmingssysteem voor zwembaden. Een warmtepomp is dan ook efficiënt, zuinig én ecologisch.

Haar belangrijkste troeven? De gebruiksvriendelijkheid, de lage gebruikskost en de milieuvriendelijke werking. Een warmtepomp draait immers op hernieuwbare natuurlijke energie, waarmee het water in het bad wordt verwarmd. Stel dat de werking van een warmtepomp 1 eenheid aan elektriciteit kost, dan levert ze 3 tot 5 eenheden energie op om het zwembadwater mee op te warmen

Welk type warmtepomp voor mijn zwembad?

Warmtepompen worden geclassificeerd in functie van de omgeving waaruit ze energie halen (lucht, water of bodem) en de manier waarop ze hun warmte vrijgeven (via lucht, water of koelvloeistof). We onderscheiden verschillende modellen: lucht-lucht, lucht-water, water-water en zo verder. Een warmtepomp voor een zwembad is meestal van het type lucht-water. Toch kan een water-water pomp ook worden geïnstalleerd. In dat geval bestaat de externe unit uit leidingen die worden ingegraven.

Hoe werkt het?

Een warmtepomp maakt gebruik van de calorieën in de lucht. Zelfs koude lucht bevat effectief warmte. De uit de lucht gehaalde calorieën worden overgedragen op een koelvloeistof die in een gesloten circuit circuleert. Onder invloed van de warmte uit de lucht, wordt de vloeistof in gas omgezet. Als de temperatuur wordt opgedreven, wordt dat gas samengedrukt. In een derde fase komt het gas in een condensor terecht, en gebruikt het de warmte die het bevat om het zwembadwater op te warmen. Uiteindelijk wordt al het water in het bassin door dat circuit gestuurd en opgewarmd.

Aan het einde van het proces koelt het gas weer af en wordt het opnieuw vloeibaar. De koelvloeistof gaat door een expansievat. Daar vermindert de druk vóór de vloeistof naar de verdamper terugkeert. De enige energiebron die voor dit proces nodig is, is de elektriciteit die de compressor aandrijft.

Welke oppervlakte?

Voorzie naast de zwembadoppervlakte ook ruimte voor de installatie van de warmtepomp. Tenzij u de technische elementen onder het bassin kan monteren. De externe unit van de pomp moet zich op enkele meters afstand van het zwembad bevinden: in de tuin, op het terras, achter een haag…

Goed om weten

Verwarmt u uw woning met behulp van een warmtepomp en fotovoltaïsche panelen? Dan beschikt in de zomermaanden zeker over gratis energie om uw zwembad te verwarmen, aangezien u in de woning dan weinig of geen verwarming nodig hebt.

Virginie Stassen

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels