Bekijk de galerij

Eenheid door contrasten

Nieuwbouw gesloten

Een stel jonge ouders kocht een bouwperceel in een straat waar enkel bel-etagewoningen mochten gebouwd worden. Toch wilden ze in hun woning een groot raam met schuifdeuren met rechtstreekse toegang tot de tuin.

KRACHTLIJNEN 1. Het ontwerp dat aantoont dat ook in een bel-etagewoning rechtstreeks contact kan zijn tussen de woonkamer en de tuin. 2. De verschillende niveaus die tegelijk voor privacy en eenheid zorgen. 3. Het maximaal benutten van de beschikbare ruimte, gecombineerd met een vide die voor een sterk ruimtegevoel zorgt. 4. De glazen achtergevel die het buitengevoel helemaal naar binnen haalt.

ARCHITECTPeter Jacob 02 420 24 19

Voor de beperking van de bel-etagewoning dokterde de architect een ingenieuze oplossing uit om de woonkamer toch in de tuin te laten uitkomen zonder de voorschriften te overtreden. Meestal bevinden zich in een bel-etagewoning achter de garage een berging met wasmachine en een technische ruimte, maar in deze woning ligt hier de woonkamer.

Door te werken met verschillende niveaus en door de kelder met een raam als onderste woonverdieping in te delen, kreeg de architect toch de goedkeuring van stedenbouw om het ontwerp uit te voeren. Tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping voorzag de architect in overleg met de opdrachtgevers een vide waardoor vanuit elke hoek van de leefruimtes de tuin – of een deel ervan – zichtbaar is.

Plaatsbesparend

De woning heeft een ongewone indeling met een niet zo grote woonkamer, maar de vide creëert een immens ruimtegevoel. Het plaatsverlies door de vide wordt ruimschoots goedgemaakt door dat ruimtegevoel en de eenheid tussen de leefruimtes (de woonkamer, het bureau, de keuken en eethoek) die op verschillende niveaus liggen.

Ook de trap is op een plaatsbesparende manier in de woning geïntegreerd, hoewel dit toch een heel gepuzzel is geweest. Vooral de vorm heeft heel wat voeten in de aarde gehad. De architect won veel plaats door de trap op sommige plaatsen te laten draaien zodat er amper overlopen nodig waren. De open trap staat los van de muur om het ruimtegevoel te versterken, hij is uitgevoerd in geboend staal en de treden werden afgewerkt met hetzelfde irokohout als de vloer in de woonkamer, om zo meer eenheid te creëren.

NiveauverschilIn de keuken werd een U-vormig werkblad geplaatst, met de gootsteen erin verwerkt aan de kant van de woonkamer en de tuin. Van hieruit kunnen de ouders gemakkelijk de kinderen in de gaten houden. Langs de eethoekzijde loopt het werkblad iets verder door en doet dienst als toog. Er wordt vaak een kop koffie gedronken of de krant gelezen. Door de vide oogt de keuken veel groter dan drie op vier meter.

Het bureau ligt naast en iets hoger dan de keuken. De hoogte van de scheidingsmuur van het bureau loopt visueel verder door in de keuken waar kasten op dezelfde hoogte werden geplaatst. Door het niveauverschil is er zicht vanuit het bureau naar de keuken en de eethoek, maar niet omgekeerd. De verhoging van het niveau van het bureau was niet alleen noodzakelijk om voldoende plafondhoogte in de woonkamer te creëren, maar is ook aangenaam.

Agnes Mus

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels