Bekijk de galerij

Eenvoudig, comfortabel, doeltreffend

Renovatie halfopen

Concept: een uitzuivering van de architectuur, zodat er een eenvoudig witte ruimte overblijft met alle hedendaags leefcomfort.

KRACHTLIJNEN1. Een nieuwe uitbouw die naar achteren toe trapsgewijs iets breder en iets hoger wordt, wat een meerwaarde betekent op gebied van ruimtelijkheid. 2. Door meubilair iets naar de kant te schuiven, blijft centraal heel wat circulatieruimte vrij. 3. Oud en nieuw werden aan elkaar tegengesteld, door de traditionele decoratieve elementen maximaal te bewaren en in het nieuwe gedeelte voor een zuivere, uniforme vormgeving te zorgen.

ARCHITECTArchitecten Asterisk, architect Marc Liebert

Een halfopen huis uit de jaren vijftig werd de nieuwe woonst van een jong gezin. Aan de voorgevel verraadt voorlopig enkel het nieuwe schrijnwerk de recente verandering aan het huis. Op termijn zal de gevel nog worden geschilderd.

Er werd gekozen voor zwart aluminium, in tegenstelling tot de nieuwgebouwde achterzijde waar voor geanodiseerd aluminium werd gekozen.

De grootste structurele ingreep van deze renovatie was het slopen van de typische Vlaamse koterij aan de tuinzijde.

In de plaats kwam een nieuwe uitbouw met achteraan een groot schuifraam en aan de zijkant een bandraam op zithoogte en een vierkant raam ter hoogte van het bureau.

De keuken kwam vooraan, in het midden werd een bureauwand voorzien en aan de tuinzijde kwamen de eet- en zithoek. Het geheel vormt een witte, zuivere ruimte waarin meubilair en ramen prima geïntegreerd zijn en bijdragen tot het wooncomfort.

Oud & nieuwWoonkamer en traphal zijn van elkaar gescheiden door een glazen deur, zonder profiel, wat de visuele continuïteit volledig maakt.

Daardoor zie je duidelijk het verschil tussen het nieuwe en oude gedeelte, bijvoorbeeld aan de oude deur met geel brandglas en de oude vloertegeltjes.

In een centraal blok die gedeeltelijk de eethoek afschermt, werd een toilet en berging ondergebracht. Het toilet is toegankelijk via de hal, de berging via de woonkamer. Deuren werden in het vlak van de (mdf-)muren geplaatst, zonder zichtbare deurstijlen, en vallen als zodanig nauwelijks op.

De muur van de hal werd volledig gestript en de brute baksteen werd enkel wit geschilderd. De verdieping is niet echt verbouwd, maar kregen een flinke opfrissing, onder meer ook met zelf ontworpen meubilair in de slaapkamers en een nieuwe badkamer.

Op zolder, voorheel een naakte bergruimte onder de pannen, werden twee kinderkamers ingericht.

Sofie De Vriese

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels