Eenvoudig ruimtes opdelen met lichte tussenwanden

Eenvoudig ruimtes opdelen met lichte tussenwanden

Binnenwanden, Interieur

Door gewijzigde gezinssamenstellingen en een andere manier van leven dringt een herindeling van onze woning zich steeds vaker op. Lichte tussenwanden bieden in dat opzicht een eenvoudige en voordelige oplossing, zowel in demonteerbare, wegneembare of mobiele versie. We zetten de mogelijkheden even op een rij.

Lichte tussenwand op onderstructuur

Deze samengestelde wanden bestaan uit een houten of metalen structuur -bevestigd op de vloer, tegen de wanden of het plafond – waarop je diverse types afwerkingspanelen (gipsplaten, celluloseplaten, OSB-platen, lambrisering…) kan schroeven. In de holte tussen de panelen die aan weerszijden op de structuur worden bevestigd, kan je thermische en/of akoestische isolatie in minerale wol kwijt, net als elektrische leidingen of sanitaire buizen.

Deze wanden demonteren is eenvoudig, al zal je achteraf vaak nog wat herstellingen moeten uitvoeren aan de constructiedelen waartegen je de structuur bevestigd hebt. Een belangrijke troef is hun lichte gewicht, zeker als je ze plaatst op verdiepingen waar de vloer op een houten roostering rust.

> Lees ook Wat voor scheiding tussen je kamers

Glazen tussenwand

In de glazen tussenwanden heb je de keuze uit drie types: glastegels, zelfdragende beglazing en glazen wanden.

  • Glastegels, ook gekend als glasdallen, bestaan uit twee halve, holle stenen die tegen elkaar geperst worden. Ze zijn ondoorschijnend, helder, mat of gekleurd, gezandstraald, gegolfd… maar nooit helemaal transparant. Tussenwanden in glastegels creëren een echte visuele scheiding. Ze worden geplaatst op een specifiek profiel of geleverd als kant-en-klare glastegelpanelen of glasbeton. Door hun hoge gewicht (dat kan oplopen tot enkele honderden kilo’s bij glasbeton) moet het draagvermogen van de ondergrond steeds gecontroleerd worden.
  • Zelfdragende beglazing wordt ofwel vrij geplaatst als glasbladen met hier en daar bevestigingen, ofwel in een U-profiel. Alle soorten glas en afwerkingen zijn mogelijk: helder, mat, gezeefdrukt, geëmailleerd, gecoat, geschilderd, gehamerd, verduisterend…
  • Een glazen wand wordt voornamelijk gekozen voor het subtiele spel van transparantie en de bijna ongelimiteerde keuze aan afwerkingen. De wand wordt opgebouwd met raamkaders (meestal in aluminium) en laat alle combinaties toe van vaste raamdelen, opendraaiende deuren of schuifdeuren, doorzichtige of ondoorschijnende delen… Met hoekprofielen kan je de ruimte volledig naar wens inrichten.

De montage van glazen tussenwanden (zelfdragend of niet) is zeer eenvoudig, die van glastegels iets complexer. Zeker voor glastegelpanelen met beton die met chemische ankers aan de ruwbouw zijn bevestigd.

Yannick Milpas – Tom Mahieu architect

Schuifwand

Deze mobiele wand bestaat uit een paneel dat in of voor een vast deel van de tussenwand of een muur schuift. Een vaak voorkomend voorbeeld is de schuifdeur. Die kan naargelang je persoonlijke voorkeuren bestaan uit hout, glas of metaal.

Decoratieve tussenwand

Onder deze term vallen panelen in stof, claustra’s, spanwanden… Het zijn decoratieve elementen die volledig losstaan van de constructie en waarvan de enige functie is een ruimte visueel op te splitsen in verschillende zones. Panelen of meubels in stof waarin een isolerend materiaal verwerkt zit, kunnen bijdragen tot een hoger akoestisch comfort.

Meubilair

Meubels gebruiken als scheidingselement is veruit de eenvoudigste optie. Hun rol is echter louter visueel en decoratief aangezien ze geen specifieke functie kunnen vervullen (akoestische isolatie, geurbarrière, bescherming).

© Ikea

Tekst Gérard Kaiser
Openingsbeeld © Luc Roymans – Arch. Saskia Horions

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels