Eerste flatgebouw met algengevel in Hamburg

Nieuws

In Hamburg staat sinds kort een 'algenflat', waarvan de appartementen worden gekoeld en verward door de algen op de gevel van het gebouw. Dat schrijft de New York Times.

In Hamburg staat sinds kort een ‘algenflat’, waarvan de appartementen worden gekoeld en verward door de algen op de gevel van het gebouw. Dat schrijft de New York Times.

In Hamburg is een eerste flatgebouw, met 15 appartementen, geopend waarvan de gevel is samengesteld uit algen. De gevel van het BIQ House bestaat uit algen met een geïntegreerde bioreactor.

Met de algengevel heeft Hamburg een primeur te pakken. Nergens in de wereld bestaat het systeem van het bouwen van gevels met algen. De microalgen op de gevel van het BIQ House in Hamburg zorgen ervoor dat het gebouw de nodige energie krijgt. De gevel is opgetrokken uit zo’n 129 glaspanelen, geplaatst op het zuiden, waarin er zich vloeibare biomassa verplaatst. Door het daglicht groeien de algen tot een biologische ‘muur’, die energie produceert en ook kan gebruikt worden om schaduw te creëren.

De algen in de gevel zorgen er ook voor dat, door het vasthouden van het licht, er warmte wordt opgewekt. De overtollige warmte uit de tanks wordt getransporteerd naar watertanks in de kelder van het flatgebouw voor eventueel later gebruik. Maar het systeem met de algen kan ook voor de nodige verkoeling zorgen. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels