Eerste hulp bij een waterlek

Eerste hulp bij een waterlek

Sanitair en warm water

Bij een waterlek in huis kunnen kleine ingrepen je een hoop zorgen besparen. Hieronder vind je een overzicht.

Laten we beginnen met een statistiek die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat: 30% van de Belgen zit met een waterlek in huis maar is er zich niet van bewust. Eens er een vermoede van waterschade ontstaat, is vaak de schade reeds zichtbaar en zal als gevolg de waterfactuur gepeperd zijn. Elk jaar  worden zowat 120.000 schadegevallen geregistreerd waarvan de gemiddelde herstellingskost – zonder vrijstelling – €2.000 bedraagt…

Een waterlek is duur!

Wanneer één van je kranen af en toe lekt, kan je dat al zo’n €20 per jaar kosten. Indien de kraan nog wat meer water druppelt, zal je rekening al vlug tot €115 per jaar oplopen. Een lekkende waterspoeling kan je factuur doen stijgen tot zo’n €750  per jaar! En dit zijn helemaal niet de enige kleine klussen die we tot later uitstellen …en veel geld kosten.

Eerste reflex : sluit de hoofdwaterkraan af.

Als je denkt dat het om een grootlek gaat, sluit dan snel de hoofdwaterkraan af. Logisch, als je wil voorkomen dat de schade oploopt, is er geen andere oplossing. Je kan vervolgens altijd de kleine veiligheidskranen voor het lek afsluiten.

Tweede reflex : lokaliseer de (kleine of grote) lek.

Hoe ga je tewerk ? Vind hier het antwoord!

Doe de tellertest

Je vermoedt dat het om een klein lek gaat. Vooraleer je gaat slapen, noteer je de laatste cijfers op je waterteller en zorg je ervoor dat niemand nog water tapt tot je weer opstaat. Indien de cijfers gewijzigd zijn, is dat een bewijs dat er ergens een lek is. Maar waar?

Algemene inspectie

Begin met de kraankoppen en verbindingen van je kranen te controleren. De wasplaats is uiteraard een gevoelige plek. Om je het leven te vergemakkelijken en catastrofes te voorkomen helpen we je overigens hier om je zo goed mogelijk te organiseren.

Giet een natuurlijke kleurstof in het reservoir van je toiletten. Een closetpot waarvan het water verkleurt zonder dat je de waterspoeling activeert, toont aan dat er een lek is. Een gefluit ter hoogte van het reservoir moet ook een belletje doen rinkelen. Controleer ook het veiligheidsventiel van je warmwaterboiler. Wanneer de druk de vooraf ingestelde grens overschrijdt, gaat het water lozen.

Een laatste punt: controleer je muren. Stijgvocht kan ontstaan door een lek in je leidingen. Een plank of een gipsplaat die bol komt te staan, verf die afbladdert zijn allemaal tekenen die hierop wijzen. In deze verborgen leidingen  zijn de lekken het geniepigst. In dat geval moet je beroep doen op een vakman. Wil je onaangename verrassingen bij de jaarlijkse afrekening vermijden, doe je er goed aan deze controles regelmatig uit te voeren.

Een verborgen waterlek opsporen

Er zijn  3 methodes. Je leidingen kunnen ‘beluisterd’ worden door middel van een micro die het geluid in een leiding registreert. Je kunt ook een  warmtebeeldcamera of een gastracer gebruiken.

Lekalarm

De nieuwe slimme UP-technologie van ENGIE stelt je voortaan in staat verwittigd te worden in geval van een waterlek in huis en je water-, gas- en elektriciteitsverbruik perfect onder controle te hebben. Een sensor wordt bovenop de teller geplaatst. Alle geregistreerde informatie wordt automatisch naar het scherm van je slimme thermostaat gestuurd. Je ziet er dus je waterverbruik in real time en de vergelijkende gegevens in de loop van de weken en maanden. Vermits deze sensor ook het abnormale waterverbruik analyseert, word je in geval van zelfs de kleinste lek per e-mail of per SMS verwittigd.

Derde reflex : herstel of laat herstellen.

We hebben een lijst van basistools voor je werken opgemaakt. Als je beroep doet op een vakman, vind je hier enkele criteria om een hersteller te vinden die je vertrouwen waard is. Want helaas is het zo dat er dringende interventiediensten van allerlei slag zijn, en oplichters vermijd je best. Goed om weten: bij bepaalde energiecontracten zoals UP van ENGIE, zijn herstellingen inbegrepen tot €650 per tussenkomst.

Vierde reflex : neem voorzorgen opdat het niet meer gebeurt.

We geven je hier onze 8 tips om waterschade een definitieve halt toe te roepen.

In samenwerking met Engie Electrabel

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels