Eerste opleidingscenter systemen voor zonne-energie systemen

Nieuws

Vier bedrijven slaan de handen in elkaar om de stijgende vraag het hoofd te bieden.

Vier bedrijven slaan de handen in elkaar om de stijgende vraag het hoofd te bieden.

ETERNIT hecht een groot belang aan de milieuvriendelijkheid van haar productie- en beheersprocessen en aan de duurzaamheid van haar producten. De voorbije jaren heeft ETERNIT tal van maatregelen genomen die de impact van haar activiteiten op het milieu tot een minimum hebben beperkt. Zo bijvoorbeeld wordt reeds verschillende jaren cement aangevoerd per binnenschip en sinds enkele maanden wordt ook al het zand nodig voor haar productieprocessen enkel nog per binnenschip geleverd. Hierdoor wordt ruim 80% van de grondstoffen bij ETERNIT via het water aangevoerd. Dit betekent dat op die manier 5 à 6000 vrachtwagens minder in het verkeer komen. Vandaag gaat ETERNIT nog een stap verder met de inhuldiging van het Solar Training Center, het eerste opleidingscentrum voor zonne-energie in België.

Hernieuwbare en dus duurzame energiebronnen worden alsmaar belangrijker. Ze helpen te voorzien in de groeiende energiebehoefte, ze dragen bij tot het vinden van een oplossing voor de stijgende energieprijzen, maar ze zijn uiteraard ook essentieel in de strijd tegen de opwarming van de aarde (CO2 uitstoot). Dat hebben de vier partners van het Solar Training Center, de firma’s VELUX, SCHÜCO, EJOT en ETERNIT, goed begrepen. Daarvan getuigen ook de verschillende systemen voor hernieuwbare energie die zij elk op zich reeds hebben ontwikkeld.

VELUX, SCHÜCO, EJOT en ETERNIT gaan nu echter een stap verder en slaan de handen in elkaar. Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar informatie hebben zij, op initiatief van ETERNIT en verder bouwend op het succes van het reeds bestaande Roof Training Center (opleidingscentrum voor dakwerkers van ETERNIT en de Confederatie Bouw Dak), in de schoot van dit Roof Training Center een nieuw trainingscentrum opgericht waar werknemers en werkgevers uit de sector terecht kunnen voor opleidingen over verschillende systemen van zonne-energie. De samenwerking tussen deze vier partners biedt aldus niet alleen een antwoord op de groeiende vraag naar informatie, maar zal op korte termijn, via de gerichte opleidingen, ook voor bijkomende werkgelegenheid zorgen in een sector in volle expansie.

Het idee voor de oprichting van het opleidingscentrum ontstond enkele maanden geleden in de schoot van het Roof Training Center waar ETERNIT en VELUX al sinds 1996 samenwerken. Het plaatsen van een VELUX-dakvenster vormt immers een vast onderdeel tijdens de opleidingen dakbedekking. Het was dan ook een evidentie dat beide partners elkaar konden vinden. ETERNIT werkte op dat ogenblik volop aan de ontwikkeling van haar fotovoltaïsche lei Arizona die perfect geïntegreerd kan worden in een leien dak en dit in samenwerking met de firma Soltech uit Tienen, (spin-off van het Leuvense Imec) producent van fotovoltaïsche modules en geïntegreerde systemen.

Tegelijkertijd was de firma VELUX, bekend van de dakvensters, bezig met de commercialisering van haar Solar System, een constructie van zonnecollectoren voor de productie van warm water. Beide firma’s besloten om hun kennis dan ook ter beschikking te stellen in een gemeenschappelijk opleidingscentrum. Om een zo groot mogelijke waaier aan opleidingen aan te bieden, werd gezocht naar geïnteresseerde partners. Deze werden gevonden in de firma’s SCHÜCO, producent van zowel thermische als fotovoltaïsche systemen, en EJOT, fabrikant van allerhande bevestigingsmethoden voor zonnesystemen.

Zo worden vanaf heden in het Solar Training Center dakdekkers, elektriciens en loodgieters / sanitaristen ingewijd in de nieuwste technieken op het gebied van hernieuwbare energie en worden ze klaargestoomd voor het groeiend aantal installatieopdrachten die hen te wachten staan.

Ik ga Bouwen & Renoveren

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels