Eerste passiefwijnkelder in Italië

Nieuws

Wijnbouwer Pfitscher uit Zuid-Tirol is erin geslaagd een wijnkelder te bouwen volgens ecologische principes. Zijn kelder werd erkend door de organisatie CasaClima/KlimaHaus en is daarmee de eerste passiefkelder in Italië.

Wijnbouwer Pfitscher uit Zuid-Tirol is erin geslaagd een wijnkelder te bouwen volgens ecologische principes. Zijn kelder werd erkend door de organisatie CasaClima/KlimaHaus en is daarmee de eerste passiefkelder in Italië.

Zuid-Tirol heeft altijd al hoog opgelopen met duurzaamheid en energie. Door de enorme temperatuurverschillen tussen zomer en winter, die van de hoofdstad Bolzano/Bozen tegelijkertijd de warmste én de koudste stad van Italië maken, is energie besparen van essentieel belang. De streek vormt bovendien een ideale locatie voor duurzame energiebronnen. Met 300 dagen zon per jaar, een waterrijk hooggebergte met grote hoogteverschillen en 42% bossen beschikt de regio over alle mogelijkheden om duurzame energiestrategieën te ontwikkelen.

Zo haalt in Zuid-Tirol nu al 90% van de skiliftinstallaties en kabelbanen hun energie uit duurzame bronnen. Zo komt het energieverbruik per hoofd op 2.700 watt, veel lager dan het Europese gemiddelde van 4.500 watt. Zuid-Tirol streeft ernaar tegen 2022 een gemiddelde van 2.500 watt te hebben, waarvan 90% dan nog eens uit duurzame energiebronnen moet geput worden.

Innovatie in de traditionele wijnbouw

Naast het verplichten van energiebesparende maatregelen bij nieuwbouw en de nadruk op het gebruik van hernieuwbare energie in woningen, vindt het duurzaamheid nu ook ingang in een van de meer traditionele sectoren van de regio; de wijnbouw. De Pfitschers stroomt al generaties lang wijn door de aderen. De familie gaat dan ook prat op de tradities die ze al anderhalve eeuw lang in ere houden op hun wijngaard in Zuid-Tirol. Toch is Klaus Pfitscher, de huidige eigenaar van het bedrijf, zich ook sterk bewust van het belang van modernisering en vooruitgang.

Toen besloten werd om een nieuwe wijnkelder aan te leggen, te midden van de wijngaarden, koos hij dan ook bewust voor een modern gebouw dat volledig in het teken staat van een duurzaam en energiezuinig wijnproductieproces. Tegelijk werd er echter ook op gelet dat het gebouw nog steeds perfect in de natuurlijke omgeving zou passen.

Eerste passiefcertificaat voor wijnkelder

Voor hun ecologische inspanningen werden de Pfitschers beloond met het allereerste passiefcertificaat voor een wijnkelder in Italië. Dit certificaat wordt uitgereikt door het CasaClima/KlimaHaus agentschap, een organisatie van de Autonome Provincie van Bolzano/Bozen. Hoewel het agentschap ontstond vanuit een ecologisch bewustzijn dat in Zuid-Tirol al veel sterker aanwezig is dan in de rest van het land, controleert de organisatie ondertussen in heel Italië gebouwen op hun duurzaamheid en energieverbruik. Op die manier wordt de Zuid-Tiroolse ecologische cultuur ook naar de rest van Italië uitgedragen.

Met de afdeling CasaClima/Klimahaus Wine richt het agentschap zich sinds kort ook op het controleren van wijngaarden en wijnkelders. Hierbij wordt niet alleen gelet op het energiegebruik tijdens het vinificatieproces, maar ook op economische én socio-culturele kwaliteiten. De nieuwe wijnkelder van de Pfitscher wijngaard bewees dus niet alleen uit te blinken in ecologische toepassingen, ook het gevoel voor een moderne esthetiek werd door CasaClima/KlimaHaus geapprecieerd. (KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels