Eerste thermische zonnepanelen voor Antwerps warmtenet onthuld

Energie

In Antwerpen zijn maandag de eerste thermische zonnepanelen in Vlaanderen onthuld die een warmtenet van energie kunnen voorzien. Die primeur was weggelegd voor Nieuw Zuid, een wijk aan de achterzijde van het Justitiepaleis waaraan momenteel nog volop gewerkt wordt en die uiteindelijk uit onder meer 2.000 woningen, een campus, kantoren en twee scholen zal bestaan. Het 240 vierkante meter grote veld met thermische zonnecollectoren bevindt zich op het dak van de campus.

Het door de zon opgewarmde water kan zowel gebruikt worden voor gebouwverwarming, sanitair warm water als voor de aansturing van het warmtenet van Nieuw Zuid. Dat warmtenet haalt nu nog zijn energie uit industriële CV-ketels op aardgas, geplaatst in mobiele containers, maar op termijn is het de bedoeling om over te schakelen op onder meer industriële restwarmte.

Het eerste veld met thermische zonnecollectoren bevindt zich op het dak van Campus Nieuw Zuid en zou bijvoorbeeld volstaan voor het warmwaterverbruik van alle studenten in het gebouw.

Pionier

“Antwerpen is de eerste stad in Vlaanderen en België waar we een zonnethermieveld aansluiten op een warmtenet”, zegt schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Op die manier zetten we een stap verder in het verduurzamen van de warmteproductie op Nieuw Zuid. Ondertussen werken we hard verder om warmtenetten in Antwerpen-Zuid en de rest van de stad verder te laten groeien.”

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) sprak bij de presentatie de hoop uit dat elders in Vlaanderen nu snel soortgelijke projecten zullen volgen. “Huizen gekoppeld aan warmtenetten of met warmtepompen erin, gecombineerd met zonnepanelen op het dak of een zonneboiler in huis, met batterijen op zolder en elektrische wagens voor de deur om overtollige energie op te slaan voor wanneer we ze nodig hebben: daar gaan we naartoe”, denkt hij. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels