Eerste Vlaamse Community Land Trust in 2013

Eerste Vlaamse Community Land Trust in 2013

Immo, Nieuws

In Gent wordt in het voorjaar van 2013 de eerste Vlaamse Community Land Trust (CLT) opgericht. Dat is een vastgoedformule die de aankoop van woning en grond scheidt, waarbij de woning naar de koper gaat en de grond door een 'trust' wordt aangekocht.

Bij de latere verkoop van de woning vloeit het grootste deel van de meerwaarde naar de trust, de rest naar de eigenaar. Een dertigtal organisaties, de stad en de provincie tekenden een jaar geleden een charter voor de oprichting van een CLT. Ondertussen werd onderzocht welke rechtsvorm en organisatiemodel daarvoor in aanmerking komt.

De resultaten van dat voorbereidende werk, en een voorbeeld uit Londen en Brussel, worden woensdagnamiddag voorgesteld op een studiedag in Gent. Er werd onderzocht of een coöperatieve dan wel een stichting het beste organisatiemodel is. “Een coöperatieve heeft als voordeel dat het geld van de markt haalt en met een aandeelhoudersstructuur democratisch georganiseerd is, maar toch kan die geen leningen aangaan”, verduidelijkt Kris Dom van Samenlevingsopbouw Gent enkele pro’s en contra’s.

“Een stichting heeft dan weer geen aandeelhouders en verliest een stuk democratische inspraak, maar kan wel veel makkelijker schenkingen krijgen en is zeer veilig.” De ambitie is om over vijf jaar 30 tot 35 CLT-woningen te realiseren. Wat de locaties betreft behoren onder meer een oude champignonfabriek in Sint-Amandsberg en een pastorij en klooster aan de Heilig Hartkerk tot de mogelijke opportuniteiten. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels