Eerste Vlaamse Community Land Trust renoveert tien woningen

Nieuws

In Gent is de eerste Vlaamse Community Land Trust (CLT) gestart met het renoveren van tien woningen, waarbij de eigenaars niets hoeven te betalen maar de lening en een meerwaarde bij verkoop naar het fonds terugkeert.

Het OCMW Gent steekt in eerste instantie 300.000 euro in een rollend fonds, verduidelijkte de Gentse OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a) onder een lekkend dak in één van de woningen die aangepakt worden.

Rollend fonds

“We selecteerden tien eigenaars van woningen die niet in goede staat zijn, maar waarvoor ze niet de middelen hebben om die te herstellen”, verduidelijkt OCMW-voorzitter Coddens het OCMW. De lening werkt volgens een systeem van subsidieretentie. “Mensen moeten de lening niet afbetalen, maar op het moment dat het huis verkocht wordt, staat er in het contract dat het geld en de meerwaarde naar het fonds terugkeert. Het teruggekeerde geld komt in een rollend fonds om andere woningen te renoveren of nieuwe initiatieven te nemen.”

Coddens wijst erop dat met het project de woonkwaliteit en gezondheid verbetert, eigenaars niet afhankelijk worden voor hun huisvesting en er daarmee ook aan armoedebestrijding gedaan wordt. “Vernieuwing stimuleert ook anderen om iets aan hun woonkwaliteit te doen”, zegt hij.

Ontzorging

Begin juni vorig jaar kregen 1.800 gezinnen rondom het Heilig Hartplein in Sint-Amandsberg (Dampoort) de kans om deel te nemen aan het sociaal-innovatief woonconcept. Uiteindelijk meldden zich 37 gezinnen aan, op basis van inkomen en technische staat van de woning werden tien gezinnen gekozen. Die worden nu intensief begeleid op bouwtechnisch en sociaal vlak, vult Ann Van Hoof (CLT Gent) aan. “Er is een ‘ontzorging’ op bouwtechnisch vlak, uiteraard in samenspraak met de bewoners. Op sociaal vlak helpen we hen met hoe ze premies kunnen aanvragen of naar een tijdelijk onderkomen kunnen verhuizen.”

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels