Efficiënt verwarmen met condenserende badverwarmer

Centrale verwarming

De condenserende badverwarmer is een systeem dat alleen instaat voor bereiding van sanitair warm water en dus niet voor ruimteverwarming.

De naam is misschien een beetje gek gekozen, maar het gaat hier wel degelijk om een klassieke doorstroomboiler voor de verwarming van sanitair warm water: een systeem dat alleen instaat voor bereiding van sanitair warm water en dus niet voor ruimteverwarming.

Het grote voordeel van de ontkoppeling van de productie van sanitair warm water en ruimteverwarming is dat een beter antwoord kan worden geboden op de gevraagde vermogens. Dat kan in verschillende situaties een voordeel zijn: wanneer de ruimteverwarming is aangesloten op een collectief systeem, wanneer de vraag naar ruimteverwarming erg klein is, wanneer de afstand tussen het productiesysteem en de tappunten anders erg groot zou zijn of wanneer een extra sanitair tappunt wordt voorzien.

Maar hét grote voordeel is de beperking van de nood aan opslag van warm water. Als ik quasi dadelijk het gewenste debiet aan de gewenste temperatuur kan krijgen, dan hoef ik geen hoeveelheid warm water klaar te hebben om op elk mogelijk moment mijn comfortbehoefte te vervullen. Stilstaand warm water, in welk opslagvat ook, verliest energie aan zijn omgeving. Er is dus nog een grote markt voor fabrikanten van dergelijke systemen en dus genoeg concurrentie om innovatie aan te moedigen.

Een van die innovaties is de condenserende badverwarmer. Hierbij wordt de technologie van de condenserende ketel ingebouwd in het systeem voor waterverwarming. Een conventionele warmtewisselaar zorgt voor warmte-uitwisseling tussen het water en de rookgassen. De extra warmte die vervat zit in de overgang van waterdamp naar vloeibaar water wordt aan het sanitair warm water afgegeven door een extra warmtewisselaar. Daardoor stijgt het rendement tot boven 100%.

De verdere verfijning zit in de regeling – met brede modulatiebereiken -, en een uitgebreide variatie aan temperaturen en debieten. Het systeem kan perfect worden aangesloten op de klassieke waterleiding en is verkrijgbaar in verschillende waterinhouden. Omdat een waakvlam een negatieve impact heeft op het energieverbruik, werden originele oplossingen voorgesteld. Zo is er de hydrodynamische generator die de stromingsenergie van het water omzet in elektriciteit. Zodra er water wordt gevraagd, stroomt het water door een turbine. De draaiende beweging van de turbine produceert de nodige elektriciteit voor het ontstekingsmechanisme van de gasverbranding.

Leen Peeters

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels