Effiënte bouwpartners aan een redelijke prijs

niet importeren

Wanneer de muzikanten van een orkest gewoon zijn samen te spelen, klinken hun instrumenten harmonieuzer. Dit geldt ook op de werf.

Wanneer de muzikanten van een orkest gewoon zijn samen te spelen, klinken hun instrumenten harmonieuzer. Dit geldt ook op de werf: het werk op de werf verloopt vlotter als de vakmensen elkaar kennen. Laat uw architect voor elke taak een of twee vakmensen voorstellen. Vul deze selectie eventueel aan met een of twee namen die u door kennissen werden aangeraden.

Vraag dan bij alle betrokkenen een nauwkeurige en gedetailleerde offerte op. Op die manier kunt u op een degelijke basis vergelijken, zowel wat de prijzen als de uit te voeren taken betreft. Bij gelijke prestaties tegen gelijklopende prijzen kiest u bij voorkeur die vakmensen die al eerder hebben samengewerkt.

Wie betaalt?

De wetgever legt in elke fase van het bouw- of renovatieproces steeds meer prestaties op. Al die wettelijke bepalingen hebben een prijskaartje. Dat prijskaartje stijgt naargelang het aantal ingeschakelde vakmensen toeneemt.

Wanneer u vooraf een budget opmaakt, houd dan rekening met de kosten van al die betrokken partijen, evenals met de btw die ze vragen: 21 % op hun honoraria, zowel voor nieuwbouw als voor renovaties.

Wie eerst?

De werfleider (architect) is de persoon die u begeleidt tijdens het hele proces. Zijn interventies en honoraria hangen af van de gemaakte afspraken. Hij is het best geplaatst om u te adviseren over het geschikte moment om de verschillende vakmensen te contacteren.

Hij moet van alle markten thuis zijn: technisch, financieel, juridisch, organisatorisch, … U kunt hem dus vergelijken met een huisarts die zijn patiënt op het gewenste tijdstip doorstuurt naar de juiste specialist. Sla zijn raad dus niet in de wind!

Nog een laatste goede raad. Zorg ervoor dat u vóór elke fase alle partijen die moeten tussenkomen, heeft benoemd. Een goed werfleider zal u dit op het juiste moment signaleren.

Cédric Bourgois

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels