Elektriciteit buiten: waarop moet je letten?

Elektriciteit buiten: waarop moet je letten?

Buitenverlichting en -verwarming, Elektriciteit, Energie, Outdoor

Niet enkel je woning moet aangesloten zijn op een elektriciteitsnet, ook buiten – in de tuin of op je terras – heb je elektriciteit nodig om buitenlampen of stopcontacten te voeden. Je legt echter niet zomaar elektrische leidingen buiten. Hierop moet je letten.

Een installatieplan

Voor je ook maar één kabel trekt, moet je duidelijk aangeven waar er stopcontacten en lichtpunten komen, waar er leidingen onder de grond liggen en waar de aarding precies zit. Daarvoor heb je twee schema’s nodig:

  • Het eendraadschema: een schematische voorstelling van hoe de elektrische installatie van je woning er (zowel binnen als buiten) uitziet: de verschillende circuits, de types leidingen en kabels, en de elektrische apparatuur en toestellen die erop zijn aangesloten, of die nu met elkaar verbonden zijn of niet.
  • Het situatieschema: een plan met daarop de precieze locatie van alle stroompunten (lampen, stopcontacten, schakelaars…). 

Lees ook: Een goede buitenverlichting? Zo ga je te werk

Een apart circuit

Elektrische leidingen buiten moeten sowieso apart op een verliesstroomschakelaar (ook differentieelschakelaar) van 30 mA worden aangesloten. Je elektrische buiteninstallatie mag geen enkel ander elektrisch toestel van stroom voorzien. Door die veiligheid in te bouwen, scheid je het stroomcircuit van buiten en dat van binnen en kan je bij kortsluiting de stroom uitschakelen.

Waterdichte materialen

De leidingen moeten onder de grond en vooral waterdicht worden aangelegd. Bescherm ze met een isolerende koker. Ook de elektrische toestellen moeten goed waterdicht zijn. Die waterdichtheid wordt aangegeven door een IP-code (beschermingsindex) die bestaat uit twee cijfers. Het eerste verwijst naar de beschermingsgraad tegen stof en vaste objecten, het tweede cijfer geeft de waterbestendigheid weer. Voor een buitenlamp, bijvoorbeeld, is de beschermingsindex minimaal 23. Dat betekent dat de lamp regenwaterdicht is, maar minder stofvrij. Een lamp tegen een buitenmuur of in de tuin of langs het terras heeft best IP44 (spatwaterdicht).

Ondergrondse leidingen

Zoals we net vermeldden, moeten de stroomkabels worden ingegraven. Op welke diepte precies, hangt af van de omstandigheden: 

  • In een zone waar geen voertuigen rijden, leg je de leidingen op een diepte van 60 centimeter;
  • In een zone waar regelmatig voertuigen rijden, moeten de leidingen minstens 80 centimeter diep liggen.

Bedek de leidingen met losse grond of zand. Vermijd grote keien: die kunnen de leidingen beschadigen wanneer je de grond aanstampt. Vul de greppel niet meteen volledig, maar breng na een eerste laag grond ook een veiligheidsrooster aan. Dankzij dat rooster raken de leidingen niet beschadigd wanneer de greppel opnieuw moet worden blootgelegd.

Ondergrondse elektrische draden mogen trouwens ook niet te dicht bij metalen buizen voor de water- of gastoevoer liggen (hou minstens 20 centimeter afstand).

Tekst Mailys Chavagne
Startfoto Modular

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels