Elektriciteit en gas 450 euro goedkoper

Elektriciteit en gas 450 euro goedkoper

Nieuws

Het loskoppelen van de energieprijzen van de olieprijs levert een doorsnee gezin een besparing van 450 euro per jaar. Dat komt neer op een korting van 20 procent op de energiefactuur

Lees hier hoe je 400 euro kan verdienen in drie minuten door te veranderen van energieleverancier

Energiewaakhond CREG adviseert de regering om de prijzen van gas en elektriciteit los te koppelen van de olieprijs. Minister van Economie Johan Vande Lanotte is het voorstel genegen.

Net zoals de prijzen voor benzine en diesel rechtstreeks gekoppeld zijn aan de olieprijs, is dat ook voor elektriciteit en gas bij de meeste leveranciers het geval. Grote spelers als Electrabel, Luminus en Nuon laten de eindprijs voor de consument mee evolueren met de olieprijs.

Volgens de CREG is dat achterhaald, oneerlijk en nergens voor nodig. Gezinnen betalen een veel te hoge energieprijs omdat de olieprijzen de afgelopen jaren flink stegen, terwijl de productiekosten voor elektriciteit gelijk bleven of zelfs afnamen.

Het voorstel van de CREG is een opmerkelijke demarche in de strijd tegen de energieprijzen die dit jaar explosief gestegen zijn. De stijging komt vooral bij gezinnen hard aan. Voor het eerst sinds de vrijmaking van de energiemarkt in 2007 stappen consumenten massaal over naar een andere energieleverancier.

Ook bij de regering zijn de hoge energieprijzen al langer een doorn in het oog. De regering verwijt onder meer Electrabel monsterwinsten te maken waarop in ons land zo goed als geen belastingen worden betaald terwijl de kerncentrales al lang afgeschreven zijn. Minister van Economie Johan Vande Lanotte heeft op 1 april de energieprijzen tot het einde van dit jaar bevroren.

Als de regering het advies van de CREG volgt, worden de facturen voor elektriciteit en gas goedkoper vanaf augustus volgend jaar. (EE)

Volg IkGaBouwen op Facebook

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels