Elektriciteitsrekening wordt opnieuw duurder

Nieuws

Vanaf 1 april betaalt een gezin maandelijks 6 euro meer voor elektriciteit. Aan de basis van de meerkost ligt het onverwachte succes van de zonnepanelen.

Een gemiddeld gezin betaalt vanaf 1 april maandelijks 6 euro meer voor elektriciteit. Aan de basis van de meerkost ligt het onverwachte succes van de zonnepanelen. De afgelopen jaren steeg het aantal gezinnen dat zonnepanelen liet installeren explosief vooral door de zeer hoge subsidies die de overheid uitkeerde voor hun aankoop en installatie. Met als gevolg dat Eandis nu veel meer groenestroomcertificaten moet opkopen dan begroot.

Daarnaast vonden steeds meer mensen de weg naar de energiepremies voor dubbele beglazing en dakisolatie. Ook hier komt Eandis in tussen. Resultaat: de kosten zijn sterker gestegen dan Eandis had begroot.

CREG

Het gaat om een extra kost van 543 miljoen euro voor 2011 en 2012. Daarom vroeg de distributienetbeheerder een tussentijdse herziening van de tarieven.

De energiewaakhond Creg keurde die prijsstijging vandaag goed.

De wet bepaalt dat de regulator de aanvraag van Eandis moet onderzoeken en een beslissing moet nemen. “Het gaat hier om een werkelijke kost die groter uitkomt dan het budget. Zonder de tussentijdse verhoging dreigde de factuur in 2013 te bruusk te stijgen”, heet de uitleg bij de Creg.

72 euro op jaarbasis

Omgerekend betekent dit dat voor een modaal gezin in Vlaanderen de jaarlijkse stroomfactuur van 645 euro met 72 euro wordt opgetrokken, of een stijging met 11 procent. Ook de bedrijven moeten hogere tarieven betalen, maar hier is de procentuele stijging kleiner dan bij de particulieren.

(Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels