Bekijk de galerij

Elk binnen heeft zijn buiten

Nieuwbouw open

De nieuwe woning van architect Jurgen Baetens is op vele vlakken een ecologisch visitekaartje geworden.

KRACHTLIJNEN1. Een huis waarin de link tussen interieur en exterieur centraal staat. Alle zones liggen aan de tuinzijde en bieden er ook toegang toe. 2. Het huis heeft een open grondplan en refereert naar de loftarchitectuur. 3. Het is een lage-energiewoning met een doorgedreven isolatie, fotovoltaïsche panelen, warmtepomp, compact grondplan en een (geplande) zonneboiler.

ARCHITECTJurgen Baetens

Jurgen Baetens had het geluk een perceel te kopen in een binnengebied, waardoor het huis een eind achter de bestaande huizenrij kwam te staan. Nadeel bij deze locatie was de nabijheid van de spoorweg, die voor heel wat geluidshinder zorgt. Of zou kunnen zorgen, want daar paste de architect een mouw aan. Hij positioneerde het huis zo ver mogelijk naar het noorden, op amper acht meter van de spoorweg.

Buffer

De achtergevel – noordelijk gelegen – werd helemaal ingegraven met de aarde die gewonnen werd door het huis te onderkelderen. Het talud is een prima buffer tegen het geluid van de voorbijrijdende treinen. Groot voordeel van deze positionering achteraan op het perceel is dat vooraan maximale ruimte vrijkwam voor een zuidelijk georiënteerde tuin. Voeg daarbij een volledig beglaasde zuid- en westgevel en dat zorgt voor een niet geringe, rechtstreekse opwarming door de zon.

Plek onder afdak

“Ons huis is eigenlijk een plek onder een afdak,” vat de ontwerper samen. Het plat dak rust op de noordelijke gevel en een aantal kolommen. Gezien de drie andere gevels geen dragende functie hebben, ontstond de mogelijkheid om de zuid- en westgevel volledig in glas op te trekken.”

Sofie De Vriese

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels