Elk raam zijn decoratie: verschillende soorten onder de loep

Elk raam zijn decoratie: verschillende soorten onder de loep

Interieur

Raamdecoratie houdt niet alleen ongewenste blikken buiten, het kan ook een ware blikvanger zijn in je interieur en de akoestiek verbeteren. Maar voor welke soort raamdecoratie moet jij kiezen?

Rolgordijnen

Rolgordijnen bestaan uit zeer dunne stoffen die over een cilinder rollen. Soms is het textiel voorzien van een verduisterende coating of een gemetalliseerde laag. Dit type raamdecoratie is geschikt voor zowat elke kamer en laat zich goed combineren met overgordijnen.

Verticale jaloezieën

Textiellamellen zijn er in breedtes van 50 tot zelfs 300 mm. Onderaan zit een gewicht dat de lamellen mooi recht doet hangen. Er bestaan ook lamellen met een laag aluminium of een reflecterende coating die tot 50 procent van de warmte tegenhoudt.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen bestaan uit een gordijnstof met daarin horizontale baleinen die in een soort tunnel zitten. Bij het omhoog trekken vouwt het gordijn op tot één pakket. Er bestaan ook vouwgordijnen zonder baleinen, voor een nonchalant effect.

Plisségordijnen

Dit type gordijnen bestaat uit een gevouwen stof die, wanneer ze worden opgetrokken, samenvouwt als een harmonica. Het voordeel is dat boven het raam maar een heel dun pakket zit. Een variant hierop zijn honingraatplissés, waarvan de structuur voor een isolerende luchtlaag zorgt.

Paneelgordijnen

Paneelgordijnen zitten in een meersporige rail waardoor ze in gesloten toestand zijdelings achter elkaar schuiven. Je kunt dit type gordijnen gebruiken als raamdecoratie voor grote ramen maar ook om een grote kamer op te delen. Sommige panelen zijn tot 1 meter breed.

Overgordijnen

Overgordijnen zijn gemaakt van wat zwaardere stoffen, in tegenstelling tot vitrages. Die laatsten worden ook gewoon gordijnen genoemd en hebben een hoge transparantie. Overgordijnen, meestal in de vorm van plooigordijnen, maken het mogelijk een ruimte te verduisteren.

(Wim Deloof)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels