En waarom geen patio?

En waarom geen patio?

Nieuws, Ruwbouw

Om licht te trekken in een diep en somber huis, kan u dakramen plaatsen en enkele vierkante meter vloer opofferen om een verticale lichtstroom tussen de verdiepingen te creëren. U kan het huis ook letterlijk 'inkrimpen' om buitenruimte vrij te maken voor de aanleg van een centrale patio.

Een stukje geschiedenis

Een patio is per definitie een binnenpleintje waarvan de oorsprong teruggaat tot de Romeinse tijd, toen villa’s naar buiten toe werden afgesloten. Alle vertrekken in huis gaven uit op een centraal atrium (een soort grote patio) waarlangs de toegang, de verluchting en de natuurlijke lichtinval werden verzekerd.

Het atrium omvatte eveneens een zuilengang die een overdekte circulatiezone tussen de verschillende vertrekken vormde. Een centrale fontein stond in voor de waterbevoorrading en zorgde voor de nodige verkoeling in de zomer.

Een hedendaagse patio

Beschikt een te renoveren pand over een massief volume, dan kan u zich veroorloven enkele vierkante meters bewoonbare oppervlakte op te offeren voor het creëren van een patio. Die vormt een originele oplossing voor de verlichting en de natuurlijke ventilatie van vertrekken in het hart van de woning.

Een patio kan tussen een of meerdere niveaus van een volume worden ingebed, en worden aangelegd op de begane grond of zelfs op een plat tussendak. De vorm en de afmetingen hangen af van de beschikbare ruimte, hoewel enkele vierkante meters al volstaan om de aanleg van een patio te verantwoorden.

Welke muren?

Door gesloten en open ruimtes (of ondoorzichtige vlakken en doorkijken) met elkaar af te wisselen, kan een patio bijdragen tot meer transparantie of extra intimiteit. De wisselwerking tussen boven elkaar liggende niveaus kan worden bevorderd door schuine doorkijken via ramen die in elkaars verlengde liggen. Loopt het glas tot op de grond door en installeerde u klap- of schuifdeuren, dan maken die de circulatie tussen de kamers op eenzelfde verdieping mogelijk via de patio.

Verlies niet uit het oog dat het hier om buitenmuren gaat en dat u die degelijk moet isoleren. Anderzijds gaat er door een patio een deel van de compactheid van de woning verloren, aangezien de oppervlakte van de buitenmuren aanzienlijk toeneemt en een deel van de te verwarmen binnenruimte verdwijnt.

Optimaal benutten van het vloeroppervlak

De meeste patio’s zijn hoog en smal, met als gevolg dat de zon zelden (of nooit) het vloerniveau bereikt. Dat heeft uiteraard implicaties voor het gebruik van het vloeroppervlak. Naargelang uw voorkeur kan u er een tegen wind en opdringerige blikken beschermd terras aanleggen om in alle rust te kunnen lezen of te ontbijten. Een vijvertje brengt in de zomermaanden verkoeling in de aangrenzende vertrekken.

En waarom geen binnentuintje met planten of rotspartijen? Kiest u voor die laatste optie, ga dan voor planten die niet veel zon en onderhoud nodig hebben (wintergroene planten, trage groei en ontwikkeling,…). Laat u bij de aanleg ervan gerust adviseren door een tuinarchitect of een professionele plantenkweker.

Eric Cloes

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels