‘Energiebesparing kan productie Doel 1 uitsparen’

Nieuws

Als België inzet op meer energiebesparing, kunnen we meer dan het equivalent van de productie van Doel 1, de oudste kerncentrale in Doel, aan elektriciteit uitsparen tegen 2015.

Dat blijkt uit een studie in opdracht van milieuorganisaties Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu door Climact, een adviesbureau rond energie en klimaatverandering. Greenpeace voert ook actie voor meer energiebesparing aan het kabinet van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH).

Kernuitstap verlichten

Energiebesparing vergemakkelijkt de kernuitstap. “Door de energiebesparing worden we minder afhankelijk van de stijgende energieprijzen én kunnen we onze klimaatdoelstellingen halen. Ook onze energiefactuur vaart er wel bij”, melden beide organisaties.

Ze geven het voorbeeld van supermarktketen Delhaize, die door aanpassingen aan de verlichting het jaarlijkse energieverbruik voor verlichting met 60 procent kon terugdringen.

Industrie heeft grote impact

Uit de studie blijkt dat België tegen 2015, wanneer de oudste kerncentrales in België moeten sluiten, “zonder veel moeite” 4 TWh moet kunnen uitsparen. Dat is meer dan de productie van Doel 1, die jaarlijks 3,5 TWh stroom levert. Met ambitieuze besparingsmaatregelen moet zelfs tot 6 TWh bespaard kunnen worden, net iets minder dan de productiecapaciteit van Doel 1 en 2 samen.

Volgens de organisaties is daarvoor de industrie cruciaal, want zij vertegenwoordigt vijftig procent van de huidige energievraag. Maar ook in de woon- en dienstensector bestaat een groot potentieel voor energie-efficiëntie. Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace vragen staatssecretaris Wathelet om de kernuitstap te bevestigen en een ambitieus energiebesparingsbeleid op te stellen. “De sluiting van de oudste drie kerncentrales is perfect mogelijk zonder dat het licht uitgaat.”

De organisaties onderstrepen ook dat de kernuitstap cruciaal is voor een gunstig investeringsklimaat voor nieuwe elektriciteitsproducenten en hernieuwbare energie. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels