Energielening voortaan ook voor installatie van zonnepanelen

Energielening voortaan ook voor installatie van zonnepanelen

Recht en financiën

De lijst met werken die met de Energielening kunnen worden gefinancierd wordt uitgebreid. Voortaan kan in heel Vlaanderen ook voor de financiering van zonnepanelen een beroep gedaan worden op de Energielening. Kwetsbare groepen kunnen er ook energiezuinige huishoudtoestellen mee aankopen.

Sinds 1 januari 2015 kan de Vlaming beroep doen op de energielening om energiebesparende maatregelen te financieren in de woning. Ondertussen zijn 1195 dergelijke leningen goedgekeurd.

Vooral rendementsglas

In het eerste kwartaal van 2015 werd bijna de helft van het geleende budget gebruikt voor het plaatsen van hoogrendementsglas en ramen (48,67 %). 21,58 % werd gebruikt voor dakisolatie, 13,33 % voor het plaatsen van een condensatieketel en 8,43 % voor muurisolatie. Slechts 1,49 % van het geleende budget werd besteed aan zonnepanelen. Dit omdat slechts in een beperkt aantal gemeenten de Energielening kon worden gebruikt voor het financieren van een PV-installatie.

Investeringgsteun

Minister van Energie Annemie Turtelboom maakt het nu mogelijk voor alle Vlamingen om de installatie van zonnepanelen te financieren via de energielening. ‘We willen het plaatsen van zonnepanelen op deze manier stimuleren. De rendementen zijn hoog en interessant. Steun via groene stroomcertificaten is dan ook niet meer nodig, daarom hebben we die steun voor kleine installaties recent ook afgeschaft. We willen evolueren naar een beleid dat meer gericht is op investeringssteun.’ Het budget werd vandaag met 12,5 miljoen verhoogd tot een bedrag van 30 miljoen euro. Er is één voorwaarde aan verbonden: wie wil lenen voor zonnepanelen moet evenwel een geïsoleerd dak hebben.

0 % rente voor kwetsbaar gezin

Bovendien kunnen kwetsbare gezinnen vanaf nu gebruik maken van de Energielening om de levering en plaatsing van energiezuinige huishoudtoestellen te financieren.

Een gezin kan maximum 10.000 euro lenen, terug te betalen in 5 jaar aan een intrest van 0 of 2 %. Voor de meerderheid van de bevolking geldt een intrest van 2 %, terwijl bepaalde kwetsbare groepen kunnen lenen aan 0 %.

Zelf aanvragen?

Als je zelf een energielening wil aanvragen, kan je je wenden tot de lokale entiteiten van de gemeenten. Alle informatie over de energielening vind je op de website van het Vlaams Energieagentschap. Via een handige tool vind je na het ingeven van je postcode waar je terecht kan voor het aanvragen van je energielening.

(EK)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels