Energieleverancier Essent zoekt oplossing over de grens in Nederland

Energie

Energieleverancier Essent wil op een creatieve manier deelnemen aan de aanbesteding voor een nieuwe elektriciteitscentrale om de Belgische stroombevoorrading te verzekeren. Essent wil daarvoor een Nederlandse centrale net over de grens inschakelen, zo schrijft De Tijd.

Energieleverancier Essent wil op een creatieve manier deelnemen aan de aanbesteding voor een nieuwe elektriciteitscentrale om de Belgische stroombevoorrading te verzekeren. Essent wil daarvoor een Nederlandse centrale net over de grens inschakelen, schrijft De Tijd.

Essent is de eerste partij die officieel bekendmaakt dat ze wil deelnemen aan de aanbesteding voor de bouw van een nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrale. Die aanbesteding is een plan van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) om de stroombevoorrading van België de komende jaren te blijven garanderen.

Stroomtekort dreigtAlle studies wijzen uit dat over enkele jaren een tekort aan flexibele centrales in ons land dreigt. Flexibele gascentrales, die snel hoger en lager geschakeld kunnen

worden, zijn nodig om pieken en dalen in het verbruik op te vangen en de variabele productie van zonnepanelen en windmolens te compenseren. In dergelijke centrales wordt echter te weinig geïnvesteerd. Met de aanbesteding biedt Wathelet subsidies om een centrale rendabel te maken.

Over de grens

Het Nederlandse Essent wil deelnemen aan de aanbesteding, maar niet met de bouw van een nieuwe aardgascentrale in België, een project dat honderden miljoenen euro’s zou kosten. Frank Brichau, de CEO van Essent België, zegt een betere oplossing te hebben. “In het Nederlandse Maasbracht, op 3 kilometer van de Belgische grens, hebben we een zeer efficiënte gasgestookte centrale (Clauscentrale). Die kunnen we met enkele kilometers nieuwe kabel aansluiten op het Belgische net. Dat is een snelle, goedkope en ecologische oplossing.”

Essent verzekert dat de centrale tegen 2016, of wanneer Wathelet het nodig acht, opgestart kan worden. De centrales zijn momenteel Nederlandse centrales en zijn gelinkt aan het net van de Nederlandse netbeheerder Tennet. “Om ze te gebruiken voor de bevoorrading van België, kunnen ze onder het beheer van de Belgische netbeheerder Elia worden geplaatst’, zegt Erwin Van Laethem, de Belgische CEO van Essent. (Belga/LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels