‘Energieneutraal wonen in België is nog veraf’

Nieuws

Een van de drie belangrijke thema's op Batibouw is energieneutraal bouwen en wonen. Stefan Martens van de Associatie van Interieurarchitecten legt uit hoe België nog een hele weg te gaan heeft.

Een van de drie belangrijke thema’s op Batibouw is energieneutraal bouwen en wonen. Stefan Martens van de Associatie van Interieurarchitecten legt uit hoe België nog een hele weg te gaan heeft.

Europa wil uiterlijk tegen 31 december 2020 dat alle Europese nieuwe gebouwen bijna energieneutraal zijn. De lidstaten mogen zelf bepalen hoe ze daartoe komen. Maar Stefan Martens van de Associatie van Interieurarchitecten (AiNB) ziet België nog in een beginstadium trappelen.

“Het grote probleem van Europa, België en zelfs gewoon Vlaanderen is dat de meeste bestaande woningen niet energiezuinig zijn. We kunnen nieuwbouw plaatsen die aan de vele regeltjes voldoet, maar dat gaat niet tot in de eeuwigheid. Het is als dweilen met de kraan open”, legt Martens uit.

‘De consument beslist’

De Belg heeft een baksteen in de maag, maar toch vormen de vele nieuwe woningen slechts een fractie van de reeds bestaande gebouwen in ons land. Daarom, vindt Martens, is het belangrijk aandacht te besteden aan het patrimonium en de vele monumentale en andere bestaande gebouwen energiezuinig te maken. “Energieneutraliteit is jammer genoeg haast onmogelijk als iemand zijn woning renoveert. Tenzij die persoon er enorm veel geld tegenaan wil gooien. Alles afbreken is misschien iets goedkoper, maar dat is dan weer niet ecologisch”, meent Martens.

Maar hoe kan de gemiddelde bouwer of verbouwer dan energieneutraliteit nastreven? Kritischer naar je eigen huis kijken, luidt het antwoord. “Iedereen kan tijdens een renovatie of bij een nieuwe woning al kleine dingen doen, zoals het dak isoleren en een energiezuinige verwarmingsketel installeren. Het is altijd de consument die beslist. Helaas wint de splinternieuwe keuken het vaak van de ecologische ketel.”

Bewustwording

“Europa overspoelt ons met richtlijnen en regels en het is moeilijk om daar niet in te verdrinken”, zegt Martens. “Het is belangrijk dat het beleid in België wordt aangepast, want zolang we niet op de hele samenleving focussen, gaan we niet vooruit.” Martens vindt dat er gewerkt moet worden aan bewustwording op vlak van energiezuinigheid. “Sommige consumenten denken al eens na over die zaken en ook producenten richten zich meer op energie-efficiëntie, ook al gaat het bij hen meer om het commerciële aspect. Dat is een verbetering, maar het geldt nog niet voor iedereen. Ik merk nog veel te vaak dat mensen gewoon niet weten dat het anders kan.”

“Ik kwam eens bij iemand thuis waar de inkomhal – een oppervlakte van ongeveer zestien vierkante meter – verlicht werd met zeven halogeenlampen die per stuk 150 watt verbruikten. Dat is verlichting van meer dan 1000 watt enkel en alleen om iemand te ontvangen. Dat is nergens voor nodig, maar die man had daar nooit bij stilgestaan. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat drie of vier ledlampjes van 20 tot 30 watt het stuk die hal ook perfect kunnen verlichten. Dat is energiezuinig nadenken.”

‘Van mij krijg je geen regendouche’

De interieurarchitect probeert zijn klanten te helpen energiezuinig te worden, vaak door hen dingen te weigeren. “Als iemand vraagt om een regendouche, dan krijgt die dat niet van mij. Ik weiger iets te installeren dat liters en liters water verspilt en daarbij nog eens een speciale pompinstallatie nodig heeft die extra veel verbruikt om alles aan te drijven.”

“Energiezuinig wonen en bouwen gaat vooral over hoe we met onze grondstoffen omgaan. Design kan heel leuk zijn. Een bad dat tot de rand gevuld kan worden met een onzichtbaar afloopsysteem is fantastisch. Maar dat ding verbruikt twee tot drie keer zoveel als een ander bad. Energiezuinigheid betekent niet noodzakelijk dat je grote ingrepen moet doen en het moet ook niet helemaal ten koste van luxe gaan. Maar mensen moeten kritischer nadenken voor ze verbouwen.”

“Als België uit dit beginstadium wil klimmen, moet het beleid worden aangepast, maar ook de burger heeft een plicht. Iedereen kan klein beginnen.”
(WB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels