‘Energieprijs wel op zelfde niveau als buurlanden’

Energie, Nieuws

Febeg, de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, nuanceert de studie van de Creg die stelt dat de energieprijzen in ons land sneller zijn gestegen dan bij de buren.

De federale regulator heeft immers geen rekening gehouden met Belgische eigenheden, klinkt het. De studie van de Creg – aanleiding tot de energieplannen van minister Vande Lanotte en staatssecretaris Wathelet – is gebaseerd op een vergelijking van Frontier Economics. Maar, aldus Febeg, er moet wel rekening worden gehouden met eigenheden van de Belgische markt.

Enkelvoudige meters

Het gaat bijvoorbeeld om steun voor hernieuwbare energie, sociale dienstverplichtingen of het financieel risico bij wanbetaling. Elementen die in andere landen vaak uit algemene middelen komen. Bovendien is in de studie enkel rekening gehouden met prijzen bij enkelvoudige meters, terwijl België heel wat tweevoudige uurtarieftellers kent: een aandeel van 44 procent. De prijs voor de component energie ligt bij die tweevoudige tellers 5 à 6 procent lager.

Daarmee rekening houdend zit België voor wat het onderdeel energie binnen de stroomprijs betreft, wel degelijk op het gemiddelde niveau van de buurlanden, aldus Jan Herremans, directeur-generaal van Febeg.

Distributie- en transportkosten

“De energieprijs is een stuk lager dan wat de Creg aangeeft”, argumenteert men bij Febeg. Bovendien bepaalt de energiecomponent maar een gedeelte van de totale factuur. Er zijn ook nog de heffingen en de distributie- en transportkosten.

Tussen 2007 en 2011 stegen die distributiekosten 40 euro per MWh in Vlaanderen, tegen 9 euro voor de component energie. “Voor de component energie is dat lager dan de inflatie”, zegt Herremans. Over die periode zijn de distributiekosten goed voor 60 pct van de stijging van de stroomfactuur, terwijl de component energie slechts 14 pct van die stijging uitmaakt.

Febeg hekelt ook de complexiteit van de stroomfactuur. Daar staan 99 verplichte vermeldingen op. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels