Energieregulator pleit voor bijsturing systeem subsidiëring

Nieuws

Het huidig groenestroomcertificatensysteem staat onder druk.

De Vlaamse energieregulator VREG pleit ervoor om het systeem van groenestroomcertificaten niet af te schaffen, maar te verbeteren.
De VREG vertolkte die visie deze week in de commissie energie van het Vlaams Parlement. Overstappen op een ander systeem om investeringen in groene stroom te stimuleren zou te veel kosten en te lang duren, aldus de VREG.

Oversubsidiëring
De Vlaamse overheid stimuleert al jaren investeringen in hernieuwbare energie. Maar het beleid wordt momenteel bijgestuurd.

Omdat er sprake is van oversubsidiëring wordt de steun voor zonnepanelen versneld afgebouwd. En het hele hernieuwbare energiebeleid zal grondig doorgelicht worden.

Minister van Energie Freya Van den Bossche wil zelfs dat de discussie over het al dan niet vervangen van het groene stroomcertificatensysteem ‘zonder taboes’ gevoerd wordt. De VREG vindt het overstappen op een ander systeem geen goed idee.

“Geen enkel systeem is intrinsiek beter dan een ander”, zei André Pictoel van de VREG in het Vlaams Parlement.

De VREG is het er mee eens dat het huidige systeem is ‘uitgerijpt’, maar zegt dat overstappen een te grote ‘systeemschok’ met zich mee zou brengen. De regulator pleit voor verbeteringen.
Wallonië grootste investeerder
Interessant om weten, is dat de investering in zonnepanelen het grootst is in Wallonië. Daar besteedde 42 procent van de kopers meer dan 20.000 euro. In Vlaanderen kostte 38 procent van de investeringen tussen de 15.000 en 20.000 euro.

In Brussel werden de kleinste investeringen gedaan: 50 procent lag er tussen 10.000 euro en 15.000 euro. Dat is mogelijk te verklaren door het feit dat de beschikbare dakoppervlakte in Brussel door een groter aantal appartementen kleiner is dan in Wallonië en Vlaanderen.

(Belga/Moneytalk)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels