Bekijk de galerij

Energiezuinig en (bijna) zelf gebouwd

Nieuwbouw open

Maar weinig woningen staan nog meer in het teken van rationeel en zuinig energieverbruik als de nieuwbouwwoning van Johan en Evi in Landen.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. Het hellende terrein vormde de inspiratie om de woonkamer en keuken hoger te situeren dan de inkom, wat resulteert in een aangename beleving van de ruimte. 2. De sobere en strakke uitstraling van de woning, zonder tierlantijntjes. 3. Het beperkte palet aan materialen en kleuren, zonder daarbij aan elegantie in te boeten.

Ontwerp

Architectenbureau K5 – 011 48 68 57

In 2002 kochten Johan en Evi een bouwgrond in de gemeente Landen, nabij Leuven. Kort bij het centrum, zodat het jonge koppel het (voorlopig) met één auto zou kunnen doen. “Toen was bouwgrond nog min of meer betaalbaar. Vandaag is dat helaas niet meer het geval”, aldus Evi.

Twee dingen stonden van meet af aan vast: Johan en Evi zouden omwille van budgettaire redenen zo veel mogelijk zelf meehelpen aan de realisatie van hun woning én ze wilden zo veel mogelijk voor energiebesparende ingrepen en voorzieningen kiezen. Daartoe ging het koppel nog verder dan de (toen) geldende standaardnormen. “In 2006, toen de woning ontworpen werd, bedroeg de norm voor het K-peil van een woning 45, de maximale norm voor het E-peil was vastgelegd op 100”, aldus Johan. “Met onze woning behalen we momenteel een K-waarde van 29 en een E-peil van amper 27, wat dus nog steeds ver beneden de huidige maximale norm van 70 ligt…”

Dirk De Mesmaeker

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 350 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels