Energiezuinige buitenverlichting

Energiezuinige buitenverlichting

Buitenverlichting en -verwarming

Bij een energiezuinige buitenverlichting denken velen aan tuinverlichting op basis van zonnecellen. Die zijn inderdaad zuinig, maar (nog) niet efficiënt en handig. Gelukkig zijn er alternatieven.

Is tuinverlichting op basis van zonnecellen de oplossing voor een energiezuinige verlichting? Zuinig is het in elk geval, maar of het bruikbaar en handig is, daar plaatsen we toch enkele vraagtekens bij. De oppervlakte van de zonnecellen die verbonden zijn met een buitenarmatuur, is meestal erg klein. Te klein om gedurende een paar uur daglicht voldoende energie op te slaan in een batterij om ’s avonds een paar uur de verlichting te kunne laten branden. Daarom: een efficiënte en gebruiksvriendelijke buitenverlichting installeer je nog altijd met elektriciteit die van het net komt, met kabels en schakelaars die geschikt zijn voor buiten.

Welke lampen gebruik je het best?

Bij normale buitentemperaturen functioneert een eco-halogeen- of een compacte fluolamp perfect. Met vriesweer hebben de ‘gewone’ compacte fluolampen het nadeel dat ze niet of heel traag opstarten. Als ze dan eenmaal branden, zullen ze een veel lagere lichtstroom geven. Kies daarom zeker voor een compacte fluolamp die geschikt is om te gebruiken bij temperaturen tot -20 °C. Ledlampen zijn uitermate geschikt voor buitentoepassingen: ze vertonen geen problemen bij lage temperaturen en renderen dan zelfs beter. Hoe kouder het is, hoe efficiënter ze worden.

Wees zuinig met buitenverlichting

-Er is een tendens merkbaar om (te) veel lichtpunten te installeren omdat de lampen energiezuiniger worden. Maar het is niet alleen het verbruik waar je rekening mee moet houden, maar ook met de aankoop van de lamp, de armatuur en de installatie van de kabels en aansluitingspunten. Trouwens: waarom zou je lichtpunten installeren die op geen enkel manier een toegevoegde waarde vormen?

– Zorg dat de verlichting voldoende intens is om comfort en veiligheid te garanderen. Overdrijf niet: oriëntatieverlichting is nuttig (tuinpad, oprit, bij het terras), maar bomen verlichten? Het kan misschien wel mooi en romantisch zijn, maar het is echt niet nodig om je weg te vinden in het donker. Bovendien kunnen de buren er last van ondervinden en je doet mee aan lichtvervuiling.

– Installeer bewegingsmelders voor bepaalde lichtpunten. Ze kunnen zeer nuttig zijn voor je energieverbruik. Iemand rijdt je oprit op en de verlichting springt aan. Is er geen beweging meer, dan schakelt de verlichting automatisch uit.

– Er bestaan compacte fluolampen met een ingebouwde lichtsensor. Als het duister wordt, gaan de lampen branden, bij dagenraad gaan ze weer uit. Let wel op dat je daarvoor geen meerverbruik creëert, want lampen met lichtsensoren blijven wel de hele nacht branden!

– Informeer naar het vermogen van elk verlichtingstoestel.

Chantal Verrecas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels