Energiezuinigheid: investering met gegarandeerd rendement

Energiezuinigheid: investering met gegarandeerd rendement

Wedstrijden en speciale acties

Het summum van energiezuinig wonen is de passiefwoning, waarvan elk facet op duurzaamheid en energie-efficiëntie is gericht. Maar even goed winnen hybride oplossingen aan populariteit. Investeren in een bijna-energieneutrale woning levert gegarandeerd een mooi resultaat op. Slimme toepassingen houden de kleine energiebehoefte daarbij nog beter onder controle.

Het uitgangspunt van een passiefwoning is eenvoudig. Het huis houdt de vraag naar energie zo laag mogelijk, door goed te isoleren en door het warmteverlies in evenwicht te brengen met de passieve zonnewinsten en de interne warmtewinsten. Anders gezegd: bij een passiefwoning zien we vaak grote ramen aan de zuidkant. In de praktijk zorgt dat ervoor dat er maar een heel kleine behoefte aan verwarming overblijft. Die behoefte – gecombineerd met de vraag naar sanitair warm water – kun je dan invullen met een pelletboiler of een traditionele oplossing op gas, stookolie of elektriciteit.

Het verlagen van de energiebehoefte van een huis is niet alleen interessant voor de portemonnee, het is ook goed voor het milieu. Kies je voor een passiefwoning, dan is het logisch om de lijn resoluut door te trekken en daarbij ook voor CO2-neutrale grondstoffen te kiezen: FSC-gelabeld hout, cellulose-isolatie, isolerende vlaswol, kleidakpannen, enzovoort. Omdat een passiefwoning sterk inzet op isolatie, is ook ventilatie erg belangrijk. Een mogelijke oplossing bestaat daarbij uit een balansventilatietoestel, gecombineerd met een aardwarmtewisselaar als voorverwarming van de ventilatielucht. Planten zorgen voor een extra zuivering van de lucht en regelen tegelijk de luchtvochtigheid en de verdampingskoeling in de woning.

Slimme oplossingen

In de praktijk is het niet altijd haalbaar om letterlijk bij een energieneutrale woning uit te komen. Maar zelfs al heeft je woning maar een heel kleine energiebehoefte, dan nog loont het de moeite om die nauwgezet op te volgen – en waar nodig bij te sturen. Slimme stopcontacten, bijvoorbeeld, kunnen je helpen om het elektriciteitsverbruik van de woning beter onder controle te houden. Door de huishoudapparaten die veel verbruiken – zoals een wasmachine of droogkast – op een slim stopcontact aan te sluiten, krijg je inzicht in het verbruik van die toestellen. Het laat je makkelijker toe om het gebruik ervan bij te sturen en zo onnodig verbruik van energie uit te sluiten. Met slimme lampen kun je het verbruik van je verlichting aanpakken. Via een app op je smartphone programmeer je het gebruik van de verlichting, of schakel je in één klik alle lichten uit wanneer je je huis verlaat. Het zijn stuk voor stuk kleine investeringen die je helpen om je huis nog energiezuiniger te maken.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels