‘Enkel aanzienlijke lastenverlaging kan bouwsector opkrikken’

Immo, Nieuws

Nu de regering tot een begrotingsakkoord is gekomen, blijft de vraag of de lastendaling voldoende zal zijn om bouwbedrijven de nodige zuurstof te geven. Dat stelt de Confederatie Bouw.

De regering is erin geslaagd om tot een begrotingsakkoord te komen. Bovendien heeft de regering enkele maatregelen genomen om de concurrentiekracht te versterken. Er werden een aantal eerste stappen gezet met betrekking tot een aanpassing van het indexsysteem, een reële loonstop en een lastendaling.

Confederatie Bouw stelt nu de vraag of deze maatregelen voldoende zullen zijn om de Belgische bouwbedrijven de nodige zuurstof te geven. Er zijn namelijk veel problemen gaande van een negatieve bouwconjunctuur tot de harde concurrentie van buitenlanders op onze markt. De Confederatie stelt dan ook dat enkel een aanzienlijke lastenverlaging (niet uitsluitend op de overuren) de concurrentiekracht in de bouwsector weer kan opkrikken.

Daarnaast is er ook nood aan een oplossing voor het eenheidsstatuut arbeiders-bedienden, volgende de vereniging. ‘Veel bouwbedrijven maken zich ernstige zorgen en zolang er geen oplossing is, tikt er een tijdbom onder het concurrentievermogen van onze bouwbedrijven’, aldus Robert de Mûelenaere van de Conferatie Bouw.

“Een eenheidsstatuut zonder compensatie doet de hele inspanning van de regering op het gebied van het concurrentievermogen teniet en zal de concurrentiepositie van onze bedrijven nog verslechteren. Voor de Confederatie Bouw en haar 15.000 lidbedrijven moet de statutenkwestie volwaardig deel uitmaken van de lopende onderhandelingen. Er komt dus geen mandaat voor de onderhandelaars zonder oplossing voor het dossier van de statuten”, vult hij verder aan. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels