Enkele traptermen

Enkele traptermen

Trappen en liften

Wang, aantrede, trede en stootbord, met of zonder neuslat onder een duidelijk geprofileerde wel... Met trappen is het als met lekkere wijn: wie er met kennis van zaken over wil praten en zich verstaanbaar wil maken, moet zich de terminologie eigen maken.

 1. De trede is het horizontale gedeelte waarop u stapt.
 2. Het stootbord is de verticale of schuine verbinding tussen twee opeenvolgende treden.
 3. De (trap)wang (hier in Franse stijl, met inkrozingen) is het schuine element dat de uiteinden van de treden ondersteunt. Bij een trap in Engelse stijl, of keeptrap, worden de treden niet ingewerkt maar rusten ze op uitgezaagde wangen.
 4. De wel of tredeneus, maximaal 5 cm lang, is het gedeelte van de trede dat voorbij het stootbord komt. De horizontale afstand tussen twee wellen is de aantrede. Onder de wel wordt soms een lijst aangebracht: de neuslat.
 5. Een traparm is een ononderbroken reeks opeenvolgende treden.
 6. De bloktrede is de eerste trede van de trap. Deze is vaak groter dan de rest.
 7. Het welstuk is de laatste trede van de traparm. De bovenkant komt gelijk met het bordes of de overloop.
 8. Het bordes of de overloop is de horizontale ruimte tussen twee traparmen.
 9. De leuning, ook wel borstwering of balustrade genoemd, is bedoeld om de veiligheid van de trapgebruikers te garanderen. De leuning kan uit verschillende materialen zijn vervaardigd (hout, glas, aluminium, smeedijzer, enz.).
 10. De handgreep of hoofdleuning bevindt zich meestal aan de dagkant (niet tegen de muur aan). Ligt de trap tussen twee muren, dan wordt de handgreep rechtstreeks tegen de muur bevestigd.
 11. De stijlen of balusters worden op regelmatige afstanden op de trapwang of de treden bevestigd.
 12. De trappaal of kolom bevindt zich meestal aan beide uiteinden van de traparm, meestal langs de dagkant. De trapwang en de handgreep worden aan de trappalen vastgemaakt.
 13. De leiwang of slepende wang ondersteunt geen treden maar wel de balustrade op het bordes.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels