EPB over nuttige zonnewarmte en zonwering

EPB over nuttige zonnewarmte en zonwering

Zonwering

De energieprestatieregelgeving (EPB) over nuttige zonnewarmte en zonwering.

Sinds 1 januari 2006 moet elke nieuwe en verbouwde woning waarvoor een bouwaanvraag wordt ingediend, met verplichte tussenkomst van een architect, voldoen aan de energieprestatieregelgeving (EPB).

Uw woning mag maximum een K-peil (isolatiepeil) K45 en een E-peil (de energieprestatie) E100 halen. Het E-peil geeft een beeld van het energieverbruik van de woning en haar vaste installaties in normale omstandigheden.

1. Bij een nieuwbouw wordt het ventilatiesysteem, de kans op oververhitting in uw woning én het gebruik van nuttige zonnewarmte (oriëntatie, zonnepanelen…), in rekening gebracht om het E-peil (het energiepeil) te berekenen.

2. Bij een verbouwing wordt wel aangeraden (voor uw comfort en energiebesparing), maar niet geëist, om rekening mee te houden met de nuttige zonnewarmte én oververhitting te vermijden. Plaatst u echter nieuwe vensters, dan wordt wel geëist om ventilatieroosters te voorzien.

Vragen over EPB?

De Vlaamse Overheid geeft een website en een gidsje uit. Meer info op: www.energiesparen.be/energieprestaties

Het EPB-Team (de Vlaamse Overheid, in samenwerking met Electrabel, Ik ga Bouwen & Renoveren en een team van Belgische bouwbedrijven) geeft een website en een gidsje uit. Meer info vindt u hier.

Tekst Chantal Verrecas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels