‘Er komt een Vlaams alternatief voor de hypothecaire aftrek’ (Peeters)

Nieuws

Kris Peeters verzekert dat de Vlaamse regering zo snel mogelijk duidelijkheid zal scheppen over de aftrek van bouwleningen. "Er komt een Vlaams alternatief."

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) verzekert dat Vlaanderen met een alternatief zal komen voor de hypothecaire aftrek die in 2014 verdwijnt. De regeringsleider mikt daarvoor op “een belastingkrediet, een -vermindering of iets anders”, klonk het op de VRT-radio. De grote onduidelijkheid en de gebrekkige communicatie vindt hij “ongelukkig”.

Eerder raakte bekend dat het verdwijnen van de hypothecaire aftrek in het kader van de staatshervorming niet enkel geldt voor nieuwe woonkredieten, maar ook voor de huidige leningen. Iets wat voor heel wat onzekerheid zorgt in de sector en bij de eigenaars van een woning. “Ik snap heel goed dat ze zo snel mogelijk zekerheid willen. De Vlaamse regering zal er alles aan doen om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen”, reageerde Peeters.

“We zullen op Vlaams niveau klaar staan om met een Vlaams instrument te komen via een belastingkrediet, een vermindering of iets anders.” Voor meer details is het echter wachten op de finale teksten van de staatshervorming. Peeters zal er in elk geval alles aan doen opdat voldoende financiële middelen zullen overkomen van het federale niveau. “Daar zal hard over gesproken worden om te maken dat het federale de correcte bedragen overdraagt”, klonk het fors. Al heeft de CD&V’er voorlopig geen aanwijzingen dat dit niet het geval zou zijn. In totaal is sprake van zo’n 1,4 miljard euro, waarvan “een goeie 900 miljoen voor Vlaanderen”.

“Overheid moet mensen geruststellen”Ook Vlaams sp.a-minister Freya Van den Bossche dringt intussen aan op duidelijkheid. “Er is geen enkele reden waarom het belastingvoordeel zou moeten verdwijnen. De overheid moet mensen geruststellen”, aldus Van den Bossche op twitter. Daar merkt ze ook op dat de federale overheid de aftrek nu al in een vermindering omzet. “Vlaanderen kan dat gewoon overnemen. En dat hoort ook zo voor lopende leningen.”

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo vraagt zich dan weer af of “parlementsleden en ministers van partijen die in beide de federale en de Vlaamse regering zitten met mekaar spreken”, doelend op CD&V en sp.a. Het was CD&V-staatssecretaris Servais Verherstraeten die het nieuws over de bestaande leningen bekendmaakte. Maar ook Open VLD’er De Croo benadrukt meteen dat een overdracht van een bevoegdheid niet hetzelfde is als stoppen. Het is aan de Vlaamse regering om snel duidelijkheid te brengen, besluit hij.

Wallonië

Het verdwijnen van de hypothecaire aftrek zorgt niet alleen in Vlaanderen voor heel wat onzekerheid. Ook Waals minister van Wonen Jean-Marc Nollet (Ecolo) tast nog in het duister over de

precieze timing en de financiële middelen die samen met de bevoegdheid zullen worden overgedragen. Maar ook de Waalse regering wil het systeem allerminst schrappen, verzekerde hij op Bel-RTL.

Op het kabinet van Waals minister Nollet werkt men alvast aan een “compleet aanbod” met fiscale compensaties en een versterking van premies, zoals voor isolatie bijvoorbeeld. Stemt de enveloppe die overkomt van het federale overeen met de huidige omvang van de hypothecaire aftrek, dan zullen zijn voorstellen alvast in dezelfde richting gaan, verzekerde hij nog.(Belga/INM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels