Eric Cloes over de woonvormen van de toekomst: ‘Iedereen zal water bij de wijn moeten doen’

Nieuws

Hoofdredacteur van Beter Bouwen & Verbouwen', en zusterblad 'Ik Ga Bouwen & Verbouwen', Eric Cloes voelt in zijn column van het nieuwe nummer woonvormen van de toekomst aan de tand.

Terwijl de grote gemeenschapsidealen van mei 68 ondertussen toch al mijlenver achter ons liggen, is het debat over hoe we efficiënter kunnen gaan samenleven vandaag weer brandend actueel. Een enquête die onlangs in ons zusterblad Ik ga Bouwen & Renoveren verscheen, leert ons dat 80% van de architecten de mening deelt dat ze huizen dichter bij elkaar moeten brengen (lees: meer rijwoningen bouwen) om het energieverbruik te doen dalen en de impact van nieuwbouw op de omgeving te verkleinen. Tegelijk zien we hier en daar nieuwe woonvormen zoals cohousing of kangoeroewoningen opduiken. Maar is de Belg wel klaar om dichter bij zijn buren te wonen, laat staan ermee samen te wonen?

Om een beter inzicht te krijgen in deze materie, voerde Matexi, een gevestigde waarde op de vastgoedmarkt, samen met studiebureau Ipsos en met de steun van de VUB en UGent, onlangs een onderzoek uit. Dat leert ons dat de meerderheid van de Belgen niet echt staat te springen om zijn woning met anderen te delen. Een verrassing is dat niet… Wel verrassend is de vaststelling dat 67% van de ondervraagden bereid blijkt zijn tuin te delen met de buren, mits een stukje ervan privé blijft. Van alle respondenten gaf 65% aan zijn buren goed te kennen en 60% wisselt nu al tuinmateriaal of gereedschap uit, of is bereid dit te doen. Van zodra fysiek samenwonen echter ter sprake komt, blijkt nog slechts 20% geïnteresseerd, waarvan amper 10% actief overweegt in een dergelijke woonvorm te stappen. Hun motivatie? De mogelijkheid om een woning te kopen aan een aantrekkelijker tarief en te genieten van bepaalde ruimtes en diensten die ze zich alleen niet kunnen veroorloven. Toch grijpen velen onder hen alsnog terug naar een “ja, maar…” betoog, waarbij het verlies van privacy en de organisatie en onderhoudskost van de gemeenschappelijke ruimtes als voornaamste obstakels worden aangevoerd.

Inmiddels lijkt iedereen ervan bewust dat we onze levenswijze moeten veranderen. Toch zijn we nog niet meteen bereid afstand te nemen van onze huidige leefgewoontes. Bijna de helft van de Belgen blijft dromen van een alleenstaande villa terwijl dit in werkelijkheid slechts binnen de mogelijkheden van een kleine minderheid ligt. Tel daarbij de vele verhalen van mede-eigenaars die hardnekkig vasthouden aan hun eigen rechten in plaats van op zoek te gaan naar een compromis binnen het gebouw waar ze “samen” wonen, en het nieuwe samenwonen is nog niet voor morgen. En toch zullen we water bij de wijn moeten doen en onze strenge eisen bijstellen. Een comfortabele en energiezuinige woning wordt immers alleen maar duurder. Net daarom zullen we compacter moeten gaan wonen door de bewoonbare oppervlakte te verkleinen en ruimtes die niet onmisbaar zijn uit de plannen te schrappen. Bijkomende polyvalente ruimtes, zoals een gemeenschappelijke speelruimte bijvoorbeeld, is daarom een piste die zeker dient onderzocht te worden. Daarvoor is echter een drastische mentaliteitswijziging nodig. En we weten allemaal dat dat tijd kost. Veel tijd…

Eric Cloes

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels