Essencia doet beroep op groepsintelligentie in bouwmarkt

Nieuws

Essencia is een gespecialiseerd marketingbureau voor de bouw. Ze doen beroep op de collectieve intelligentie om evoluties in de bouwmarkt te berekenen. Vele mensen samen kunnen volgens hen soms beter voorspellen dan enkele individuele experts.

Essencia is een gespecialiseerd marketingbureau voor de bouw. Ze doen beroep op de collectieve intelligentie om evoluties in de bouwmarkt te berekenen. Vele mensen samen kunnen volgens hen soms beter voorspellen dan enkele individuele experts.
In juni hield Essencia al een peiling waaruit bleek dat de markt een dieptepunt van de bouwsector in 2013 voorziet, maar een verbetering verwacht vanaf 2014. De bedoeling is dat heel wat verschillende stemmen uit de bouwsector hun mening geven. Op die manier kan het marketingbureau een grote hoeveelheid informatie bundelen en berekenen welke evolutie de bouwmarkt voorspelt. Het bureau wil deze peiling op regelmatige basis herhalen om zo trends te ontdekken en de informatie terug te koppelen aan de markt.

De verschillende segmenten van groepsintelligentie worden gecombineerd voor dit onderzoek. Zowel het persoonlijke aanvoelen van de deelnemers en de intelligentie van de bouw als groep, als de capaciteit van collectieve intelligentie om goede voorspellingen te doen worden samengebracht om tot een ‘groepsintelligentie van de bouwspelers’.

De methode van de groepsintelligentie is al in verschillende studies aangeduid als succesvol. Zo stelt James Surowiecki in zijn boek The Wisdom of Crowds dat ‘onder de juiste omstandigheden groepen bijzonder intelligent gedrag [kunnen] vertonen; meestal intelligenter dan zelfs de meest intelligente individuen. Onder die omstandigheden zijn groepen beter in staat om problemen op te lossen, om voorspellingen te doen, om situaties accuraat te beoordelen en om wijze beslissingen te nemen.’ Een groep is dus vaak slimmer en juister in zijn voorspellingen dan het slimste groepslid op zichzelf.

Via de website van Essencia kan u zelf ook deelnemen aan de peiling. Alle deelnemers zullen de resultaten van de peiling ontvangen. Voor de financiële en marketing managers van bouwgerelateerde bedrijven stelt Essencia het rapport Preview Construct samen. Dit is een boorddocument dat de Belgische bouwconjunctuur analyseert en informeert over de midden tot lange termijn productie in de bouwsector. (LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels