‘Europa belemmert vooruitgang in strijd sociale fraude’

‘Europa belemmert vooruitgang in strijd sociale fraude’

Nieuws

De Confederatie Bouw vindt het onvoorstelbaar dat Europa het instrument Limosa, dat fraude in de bouwsector wil opsporen en tegengaan, verbiedt.

Het arrest van het Europees Hof van Justitie, dat stelt dat voor buitenlandse zelfstandigen de Limosa-aangifte in strijd is met het vrij verkeer van personen, belemmert de strijd tegen sociale fraude. Dat zegt de Confederatie Bouw.

De Confederatie Bouw vindt het onvoorstelbaar dat Europa dit instrument Limosa (Belgisch Landenoverschrijdend Informatiesysteem ten behoeve van Migratieonderzoek bij Sociale Administratie), dat fraude in de bouwsector wil opsporen en tegengaan, verbiedt.

In 2011 waren er via Limosa, de portaalsite van de sociale zekerheid, 173.000 aangiftes van mensen die in de bouwsector komen werken. Voor buitenlandse werknemers naar België komen om te werken, moeten ze deze aangifte van Limosa vooraf invullen en opsturen. Maar Europa verbiedt dit omdat het in strijd is tegen het vrij verkeer van personen. Hierdoor valt er een belangrijk ‘wapen’ weg in de strijd tegen de grensoverschrijdende sociale fraude.

“Belgische bouwbedrijven vragen dat dit op een gereglementeerde manier gebeurt. Al te vaak moeten we vaststellen dat buitenlanders hier in het zwart of tegen ondermaatse loonvoorwaarden komen werken. En dat maakt onze sector op de duur kapot”, aldus de Confederatie Bouw in reactie op het arrest.

Wanneer onze markt verder overspoeld wordt door mensen die onze arbeidsregels niet respecteren, zullen de bouwbedrijven in moeilijkheden komen en de werkgelegenheid niet meer kunnen garanderen, luidt het.

Crombez wil Limosa-systeem aanpassen

Federaal staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) heeft gereageerd op de beslissing van het Europees Hof en de kritiek van de Confederatie Bouw omtrent het Limosa-systeem. Hij wil binnen dit en “een paar weken” bepalen welke informatie absoluut vereist is om het Limosa systeem tegen grensoverschrijdend misbruik met schijnzelfstandigheid overeind te houden, zonder dat het nog langer in strijd is met de Europese regels.

Crombez toonde zich verbaasd na het arrest van Europa, al voelde hij zich er ook door gesteund. Zo is Europa immers niet tegen de meldingsplicht zelf. Als dwingende beperking in het algemeen belang kan het wel degelijk, maar simpelweg niet zo uitgebreid, argumenteerde hij.

De staatssecretaris wil dan ook vasthouden aan de meldingsplicht. “In een paar weken zullen we de informatievereisten opnieuw definiëren en Limosa aanpassen”, maakte hij zich sterk. In tussentijd moeten de betrokken dienstverleners niets meer aangeven. Volgens Crombez is dat echter geen groot probleem, aangezien de regering intussen al andere maatregelen trof om misbruik en sociale dumping tegen te gaan. (Belga/LVR/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels