Europese CO2-uitstoot tegen 2050 met 95 pct verminderd

Nieuws

De uitstoot van CO2 in de Europese Unie kan tegen 2050 met 95 procent verminderd worden. Dat is een van de conclusies van de jaarlijkse studie "Energy Revolution" .

De uitstoot van CO2 in de Europese Unie kan tegen 2050 met 95 procent verminderd worden. Dat is een van de conclusies van de jaarlijkse studie “Energy Revolution” van Greenpeace en koepelorganisatie European Renewable Energy Council (EREC) die donderdag in Brussel voorgesteld werd in aanwezigheid van eurocommissaris voor Energie Günther Oettinger.
Volgens de studie uitgevoerd door het Duits Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart (DLR) is tegen 2050 een EU mogelijk waar 97 procent van de elektriciteit en 92 procent van het totale energieverbruik (warmte, transport, industrie en elektriciteit) uit hernieuwbare energie komt.

Die doelstellingen moeten in de eerste plaats gerealiseerd worden door energie-efficiëntie via bijvoorbeeld een overstap van het weg- naar het spoortransport. Zo kan het energieverbruik tegen 2050 met 38 procent dalen.

Het energieplan heeft een meerkost van 1.850 miljard euro. Dat zou gecompenseerd worden door 2.650 miljard euro besparing op brandstof en uranium. Inclusief investeringen zou op brandstof jaarlijks gemiddeld 19 miljard euro bespaard worden.

Energiemix

“Rond 2035 wordt de kost van het Energy Revolution-scenario dankzij brandstofbesparing goedkoper dan het ‘business as usual’-scenario”, verduidelijkt Frauke Thies van Greenpeace.

Het energieplan zou tegen 2030 zo’n 1,2 miljoen jobs creëren of 780.000 meer dan in het huidige scenario. Plan en realiteit liggen momenteel ver uit elkaar. Europa moet eerst het eigen 2020-klimaatplan realiseren. Oettinger gaf daarbij aan waar het schoentje knelt.

“Wie is verantwoordelijk voor de energiemix in de komende decennia? Dit rapport is een voorstel voor Parijs, Londen, Berlijn (…)”, luidde het. Beslissingen zoals de kernuitstap liggen momenteel immers bij de lidstaten.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels